Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Egymáshoz simuló homofóbok miatt elmaradt a melegfelvonulás

2015.08.02. 15:21

Nagy dolog készült vasárnapra Arhangelszkben, de a polgármester viccét nem értékelték a hatóságok, így ezúttal mindenki csak örülhet annak, hogy a rendőrség nem engedélyezte a melegfelvonulást a Fehér-tenger közelében fekvő városban.

Pedig Viktor Pavlenko látszólag történelmi lépésre szánta el magát, amikor Oroszországban egyedülálló módon engedélyezte a pride-ot. Az LGBT-mozgalom azonban nem ünnepelhetett, a polgármesternek ugyanis volt egy ravasz kitétele: azt augusztus 2-án, a1930-ban megalakult Légideszantos Erők (VDV) ünnepnapján kellett volna megtartani, amikor 300 ezer egykori és aktív csíkos trikós vonul utcára országszerte. (A VDV-ben jelenleg 45 ezer katona szolgál, és a tervek szerint számukat idén tovább növelik.)

Ez nagyjából olyan, mintha a bukaresti polgármester engedélyezné Semjén Zsoltnak, hogy december 1-jén fehér lovon bevonuljon a Nagy-Románia Párt ünnepi bulijára a Steua stadionjába.

A VDV megalakulásának ünnepének lényegét – a jótékonysági akciók, koncertek, vurstlikon túl – az adja, hogy a csíkos pólós "védévések" kissé szabadabban garázdálkodhatnak, részegen mulathatnak, szökőkutakban fürödhetnek, és egyáltalán, szabadjára ereszthetik macsóságukat, persze ha a macsóságot az erőfitogtatáson túl, szabadon vállalt böfögéssel-röfögéssel azonosítjuk. Igazán a 90-es évek óta ünneplik, a VDV napját, hivatalosan csak 2006-tól. A tavalyi buli például ilyen hangulatban telt a moszkvai Gorkij parkban.

Egy valamire való deszantosnak illik hivatalból rühellenie a melegeket, így garantálva volt, hogy egy augusztus 2-i melegfelvonulásnak különösen csúnya vége lett volna, pedig máskor sem volna ajánlatos így felvonulni. Pavlenko ezt persze pontosan tudta és nem is tagadta, hogy a melegek megverésére számít: elmondása szerint a pride-ot "edzésképpen" engedélyezte volna.

Két éve Szentpéterváron a rendőrök is alig tudtak kimenteni egy melegjogi aktivistát az egymáshoz trikóban szorosan simuló homofób védévések közül.

Ettől persze a kimentett fiatalember ellen még indulhatott eljárás, provokatív viselkedése miatt, hiszen 2013 nyarán lépett életbe a törvény, amely tiltja a homoszexualitás propagálását fiatalkorúak körében. A törvény megfogalmazásába bármi belefér, így az iskolai felvilágosítás is. A felvonulás pedig az alapján tiltható be könnyedén, hogy azt fiatalkorúak is láthatják. Így történt Arhangelszkben is.

Így a véresre vert melegtalálkozó helyett maradt a magukat világoskék sapkásoknak is nevező védévések találkozója. A sors fintora, hogy a világoskék (goluboj) az orosz szlengben annyit jelent: buzi.