Líbiai forgatókönyv jöhet Szíriában

2015.08.03. 06:58

 Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy engedélyezi a légicsapásokat az általa kiképzett szír felkelők megvédelmezésére, legyen szó bármely támadóról, akár a szír kormányerőkről is - közölték amerikai tisztségviselők vasárnap.

Barack Obama elnök döntése fokozhatja az amerikai szerepvállalást a szíriai konfliktusban – írta az MTI.

Az amerikaiak nem a szír kormányerők, hanem az Iszlám Állam (IS) nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harc érdekében képezik ki a felkelők egyes csoportjait. Azonban a szíriai kaotikus viszonyok közepette nemcsak az IS fegyveresei jelentenek veszélyt ezekre a felkelőkre, pénteken például az egyik Washingtonnal szövetséges szíriai felkelőcsoport támaszpontját az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ágának tartott an-Nuszra Front fegyveresei támadták meg, a rajtaütésben legalább öten életüket vesztették, tizennyolcan pedig megsebesültek.

A közvetlen beavatkozás lehetősége hasonló utat jelent, mint amit a NATO választott Líbiában 2011-ben, amikor lényegében a Moammar Kadhafi rezsimje ellen felkelők védelmében vetette be légerejét, hivatalosan abból a célból, hogy a diktátor légierejét fölre kényszerítve repüléstilalmi zónát hozzon létre és biztosítsa annak fenntartását. 

Erről az ENSZ – az akkor formálisan Dmitrij Medvegyev elnökségével irányított, de a gyakorlatban az épp két elnöki ciklus között kormányfőként tevékenykedő Vlagyimir Putyin vezetése alatt álló Oroszország tartózkodása mellett – határozatot is hozott.

Moszkva szerint azonban a NATO túllépte a mandátumot, lényegében közvetlenül beavatkozott a líbiai felkelők mellett. Hasonló ENSZ-hozzájárulásra Szíriában nincsen esély az orosz vétó miatt, így az amerikai döntés ezt megkerülve született.

Az amerikai hadsereg májusban indított kiképzési és felfegyverzési programot Törökország területén azzal a céllal, hogy a politikailag mérsékeltnek tartott szíriai felkelőket harcképessé tegye az IS ellen. Washington egy évre 5400 harcos kiképzését irányozta elő, ennek a tervnek azonban eddig csak a töredéke valósult meg, sok jelentkező ugyanis nem bizonyult alkalmasnak a feladatra, míg mások lemorzsolódtak.

Az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott an-Nuszra Front folyamatosan próbálja gyengíteni az amerikaiak támogatását élvező felkelőket. Tavaly a Szíriai Forradalmi Fronttal számolt le, amely bukásáig az egyik legerősebb felkelőcsoportnak számított a közel-keleti országban.

Szíriában több mint négy éve dúl polgárháború, amelyben mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak. Ankara és Washington nemrég arról döntött, hogy együttes erővel nyújt légi támogatást Észak-Szíriában az Iszlám Állam ellen harcoló felkelőknek, és velük közösen megtisztítja a török határ menti területeket a dzsihadistáktól.  • Tippek
  • Bankszámla