Olivér
4 °C
8 °C

Agyonlőtt három egyetemistát az IS

2015.08.05. 15:18

Agyonlőttek három, újságírónak tanuló egyetemistát szerdán Irak második legnagyobb városában, Moszulban az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet dzsihadistái, mert a vád szerint az IS által megszállt területen készült fotókat osztottak meg Facebookon, és külföldi médiumoknak adtak át információt – írja az MTI.

A terrorcsoport velük együtt egy negyedik egyetemistát is elrabolt vasárnap, őt azonban bizonyíték híján szabadon engedték. Helyi illetékesek úgy tudják, hogy a terrorcsoport nyolc újságírót is elrabolt Moszulból, akiknek hollétéről semmit nem tudni.

Eközben Bagdad északkeleti részén az iraki biztonsági erők legalább tizenhárom tagja vesztette életét egy öngyilkos merényletben. A rendőrök és a velük szövetségben álló síita milíciák elleni támadásban további kilencen sebesültek meg. Az első jelentések szerint a támadást az Iszlám Állam egyik tagja követte el, egyelőre azonban senki nem vállalta magára a merényletet.

A keresztények is megszenvedik

Louis Sako iraki káld katolikus pátriárka szerdán kemény bírálatot fogalmazott meg a nemzetközi közösséggel szemben, amely szerinte az iszlamisták tevékenységének csupán az elítélésére szorítkozik, de közben tétlenül nézi azt. Sako szerint az iraki és szíriai keresztények jelenleg a kereszténység korai szakaszában lezajlott üldöztetéshez hasonlót élnek át. Irakban 2003 óta kétmillióról 400 ezerre csökkent a számuk, 2014 júniusában pedig az Iszlám Állam lerohanta az ősi Ninive helyén épült Moszult, ahol jelentős keresztény lakosság élt kétezer éve, azóta viszont e közösség számos tagját elüldözték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?