Friderika
12 °C
29 °C

Átfogó harcot ígér az IS ellen Törökország

2015.08.05. 12:16

Korábban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy Törökország a saját politikai érdekei miatt kettős játékot űz az Iszlám Állam (IS) ellen: a növekvő terrorveszély miatt kénytelen fellépni a szélsőséges szervezet ellen, de csak annyira, hogy közben a szintén az IS ellen harcoló kurdoknak is oda-oda tudjon csapni, nehogy túlságosan megerősödve kerüljenek ki a közel-keleti zűrzavarból.

Ennek a félszívű hozzáállásnak a megváltozását ígéri, hogy Mevlüt Çavusoğlu török külügyminiszter szerdán, egy malajziai útján kijelentette: az amerikai harci repülők és drónok megérkezésével

átfogó harcot indítanak az IS ellen.

Törökország hosszas halogatás után július végén egyezett bele, hogy a NATO rendelkezésére bocsátja a katonai létesítményeit, mindenekelőtt az İncirliki légibázist. Közben az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy légicsapásokkal fogja segíteni az általa kiképzett szír felkelőket az IS – és akkor már egyúttal a szíriai kormány – ellen, amihez jól fog jönni a megnyitott bázis.

  A tervek szerint a török-amerikai akciók elvágnák az IS közvetlen kapcsolatát a szír-török határhoz, ahol eddig a harcosaik és a felszerelésük nagy része eljutott hozzájuk. A terveket ismerő diplomaták szerint ha sikerrel jár, ez a művelet alapjaiban változtathatja meg a terrorszervezet elleni harcot.