Olivér
4 °C
8 °C

Átfogó harcot ígér az IS ellen Törökország

2015.08.05. 12:16

Korábban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy Törökország a saját politikai érdekei miatt kettős játékot űz az Iszlám Állam (IS) ellen: a növekvő terrorveszély miatt kénytelen fellépni a szélsőséges szervezet ellen, de csak annyira, hogy közben a szintén az IS ellen harcoló kurdoknak is oda-oda tudjon csapni, nehogy túlságosan megerősödve kerüljenek ki a közel-keleti zűrzavarból.

Ennek a félszívű hozzáállásnak a megváltozását ígéri, hogy Mevlüt Çavusoğlu török külügyminiszter szerdán, egy malajziai útján kijelentette: az amerikai harci repülők és drónok megérkezésével

átfogó harcot indítanak az IS ellen.

Törökország hosszas halogatás után július végén egyezett bele, hogy a NATO rendelkezésére bocsátja a katonai létesítményeit, mindenekelőtt az İncirliki légibázist. Közben az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy légicsapásokkal fogja segíteni az általa kiképzett szír felkelőket az IS – és akkor már egyúttal a szíriai kormány – ellen, amihez jól fog jönni a megnyitott bázis.

  A tervek szerint a török-amerikai akciók elvágnák az IS közvetlen kapcsolatát a szír-török határhoz, ahol eddig a harcosaik és a felszerelésük nagy része eljutott hozzájuk. A terveket ismerő diplomaták szerint ha sikerrel jár, ez a művelet alapjaiban változtathatja meg a terrorszervezet elleni harcot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?