Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Hollande: Találunk vevőt a hadihajókra

2015.08.06. 21:30

Franciaországnak semmilyen nehézséget nem jelent vevőt találni a az Oroszországnak le nem szállított két Mistral típusú helikopterhordozó hadihajóra - mondta csütörtökön a sajtónak Francois Hollande Egyiptomban, ahol az új Szuezi-csatorna átadási ünnepségén vett részt, írja az MTI.

A francia-orosz fegyverszállítási szerződést az előző nap bontották fel hivatalosan a felek. Az elnök megerősítette, hogy visszafizetik Oroszországnak azt az összeget, amit az orosz fél eddig fizetett. Hollande szavai szerint ez az összeg "kevesebb, mint 1,2 milliárd euró". Az összeg után kötbért nem számoltak fel, és Párizsnak nem lesz további kiadása az ügyben - mondta.

A témáról nyilatkozott csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter is, aki dicsérte a hajókat, és szintén azt mondta, hogy több ország is jelezte az érdeklődését irántuk, de nem árulta el, hogy melyek ezek.

Az IHS Jane's londoni székhelyű védelmi elemző intézet viszont úgy véli, hogy nem megy majd gyorsan és könnyen új vevőt találni. A Jane's szakértője szerint a lehetséges vevők között lehet Kanada és Törökország, de India és Ausztrália is. Becslésük szerint a következő években 26 Mistral típusú hajóra lesz igény.  Az elkészült két Mistral jelenleg a nyugat-franciaországi Saint Nazaire kikötőjében vesztegel.