Lesz itt elnökjelölti vita is, vagy jön a Trump Show?

2015-07-18T162026Z 346532649 GF10000163417 RTRMADP 3 USA-ELECTIO
2015.08.06. 17:58
Lehet, az Egyesült Államok következő elnöke, Barack Obama utódja fog ma éjjel egy tévévitán bemutatkozni. A Fehér Házért versenyző republikánus elnökjelölt-jelöltek annyian vannak, hogy két körben kell vitázniuk. A show-t eddig ellopta trollkodásával Donald Trump, és kiszámíthatatlan, most mi lesz.

Annyi odamondogatás, esélylatolgatás után most eljött az idő, hogy az első tévévitában már élesben mérjék össze erejüket a legesélyesebb republikánus elnökjelöltek. Ezen most nagyon sok múlhat, ezért a Cleveland Cavaliers arénájába az ohiói republikánusok szerint nehezebb volt jegyet szerezni csütörtök estére, mint az NBA-döntőre, a tévében pedig milliók követik majd országszerte az első erőpróba minden rezdülését.

Hagyományosan a Fox News tévécsatorna rendezi az első vitát a republikánusnál, most viszont egyből kettőt is kell tartaniuk. A rekordszámú indulót ugyanis képtelenség lett volna egyszerre összeereszteni, ezért úgy döntöttek, hogy kíméletlenül meghúzzák a határt. Így a legutolsó öt nagy országos felmérés összesítése alapján legjobban álló tíz jelölt került a nagyok közé a helyi idő szerint este kilenckor kezdődő igazi vitára. A maradék hét, még komolyan vehető induló pedig kapott egy kisebb sajátot négy órával előtte.

Egy ilyen vita általában egy főműsoridős bemutatkozó fórum is a maga sajátos dinamikájával, amit aztán meglovagolva mindegyik jelölt megpróbálhat valahogy kitűnni a népes, és szokatlanul szoros mezőnyből. Ehhez jön most plusz csavarként a celebritás-ingatlanmágnás Donald Trump az összes trollkodásával, amitől ez a két óra csak még kiszámíthatatlanabb lesz.

Gyorsan földbe lehet állni

Rengeteget lehet nyerni, de még többet bukni egy ilyen vitával, így aztán nem adják ingyen a sikert, keményen bizonyítani kell rátermettségét mindegyik jelöltnek. Ugye mindenki emlékszik még a 2011-12-es republikánus vitákra? Akkor a most a nagyok közül pont kiszoruló Rick Perry most már csak volt texasi kormányzó állt bele fejjel a földbe. Az egyik vitán jó érzékkel bemondta, hogy három kormányzati szervet is megszüntetne.

Aztán az első kettő után sokadszorra sem tudta megmondani, melyik lenne a harmadik.

A végül az elnökjelöltséget elnyerő Mitt Romney-nak nem keveset kellett küzdenie azért, hogy lemossa magáról a gazdag, milliomos üzletember képét. Ehhez képest mégis gond nélkül felajánlott egy fogadást a mellette álló jelöltnek az egyik vita hevében – csak éppen nem egy jelképes összeget, mondjuk egy dollárt ajánlott tétnek, hanem rögtön tízezer dollárt (kb. 2,85 millió forintot). Aztán abból is jól látszott, mennyire veszélyes üzem már néhány kezdeti vita is, hogy az előválasztás végeztével Romney-ra rásütötték a flip-flop (ide-oda ugráló) jelzőt, miután megpróbált kihátrálni a konzervatívabb keménymag megnyeréséhez bedobott álláspontjaiból.

Trump a legnagyobb kérdőjel

Most pedig mindehhez ott lesz a felmérésekben vezető jelöltként az egész színpad közepén Trump. A legtöbb jelöltnél azért lehet tudni, nagyjából milyen témákra koncentrál majd, és milyen más ügyekben próbálja bevédeni magát, de a republikánus előválasztás felszárnyaló csillagától lényegében bármi kitelhet. Ahogy a vita egyik moderátora megjegyezte:

Nem akarunk ebből Donald Trump show-t csinálni, de hát az.

Trumpnak simán el lehet hinni, hogy nem tartott próbavitákat a stábjával, vagy olvasta bele magát heteken át a legfontosabb témákba. Ahogy egyik tanácsadója mondta,

erre készült egész életében.

„Vagyok, aki vagyok. Még soha nem vitáztam korábban" – magyarázta ártatlan fejjel Trump, aki az eddigi ámokfutásához képest a vita előtt azt ígérte, hogy csak beszélni fog a fontos témákról, és nem személyes támadásokra készül.

„Ha betámadnak, akkor nyilván valamivel vissza kell vágnom, de azt szeretném, hogy nagyon civilizált legyen minden" – magyarázta, mielőtt egészen konkrétan arról kezdett el beszélni, hogy valójában mennyire tiszteli az összes leendő vitapartnerét. Egyébként Trump máris rányomta a bélyegét a többi jelöltre, akik egyre bátrabb és elképesztőbb ígéretekkel állnak elő, ahogy próbálnak rálicitálni.

Bush is bekerül az izzasztóba

Trump mögött második helyezettként alaposan lemaradva ott lesz az ingatlanmágnás egyik oldalán a mezőny másik nagy neve, Jeb Bush volt floridai kormányzó, aki a felkészülésébe még Romney két volt tanácsadóját is bevonta. Amennyire súlytalan lehet Trumpnak az egész vita, annyira kulcsfontosságú George W. Bush öccsének, aki ugyan messze a legtöbb pénzt szedte össze, de alig-alig tudott a többiek fölé nőni a felmérésekben. A Washington Post szerint Jeb egész nyáron erre a pillanatra várt, hogy végre elnökinek tűnhessen a komolytalan gyerekek között, és meggyőzhesse a választókat arról, hatékony problémamegoldó, akinek ugyanúgy ott a helye az ovális irodában, mint bátyjának és apjának.

Ehhez képest nem éppen a legjobb előjelekkel vág neki a vitának, miután az egyik rendezvényén sikerült feldobnia a labdát a legesélyesebb demokrata jelöltnek, Hillary Clintonnak is. A volt floridai kormányzó lazán kijelentette, hogy nem biztos benne, hogy félmilliárd dollárt kellene költeni a nőknek járó külön egészségügyi ellátásra. Amire persze azonnal ugrott Clinton, Bush pedig kénytelen volt azzal védekezni, hogy csak rosszul fejezte ki magát. Most a vitán kiderül, bírja-e az izzasztót, és hogyan viszonyul majd a kissé megkopott családnevéhez.

Az biztos, hogy pengeélen kell táncolnia, viszont nem tőle kell várni a legnagyobb karaktergyilkossági kísérleteket.

Walkerben sokan bíznak

Trump másik oldalán pedig ott feszít majd Scott Walker wisconsini kormányzó, akit már azóta felkaptak a felmérésekben, hogy egyáltalán felmerült, hogy megpályázná az elnökjelöltséget.

Walkernek is alapvető fontosságú a vita, hiszen kiderülhet, hogy fel tud-e nőni a várakozásokhoz, vagy esetleg egy újabb Rick Perry lesz belőle. Az országosan azért még nem általánosan ismert kormányzó legnagyobb erősségének azt tartják, hogy egyszerre szólhat a konzervatív bázishoz, és a számos kérdésben visszafogottabb álláspontot képviselő pártvezetéshez és erős emberekhez.

A New York Times szerint Walker is alaposan ráfeküdt a felkészülésre, az elmúlt egy hónapban többször is rendes pódiumokkal imitálták tanácsadóival a vitahelyzetet, és a legfontosabb ellenfeleit mind megformálta valamelyik embere. Kampánya szerint Walker egyik fontos célkitűzése az a 2008-as kampányt idéző alapvetés is, hogy a pozitív üzeneteket kell erőltetni, mert nem valami ellen, hanem valami mellett akarják megszavaztatni az amerikaiakat. Bushhoz hasonlóan ő is arra készülhet, hogy majd kontrasztot állítson a kellő pillanatban Trumpnak, aki akár el is szívhatja a levegőt a Tea Partyhoz közel álló kisebb indulók elől.

Mindenki megpróbál kitűnni

A többiek aztán már egyre inkább a perifériára szorulnak majd az egyébként jövőre a jelöltállító Republikánus Nemzeti Konvenciónak is helyet adó csarnokban:

  • Ott lesz Ted Cruz texasi kormányzó, aki már gépfegyvercsövön pirítja meg a szalonnát, egyébként pedig az ABC News szerint Princetonon a viták nagymestere volt, olyannyira, hogy még egy díjat is elneveztek róla. A felkészüléséhez pedig visszanyúlt az alapokhoz, Ronald Reagan egyik beszédíróját is segítségül hívta.
  • A libertariánus eszmék atyjának, Ron Paulnak a fia, Rand Paul kentucky szenátor sem maradt le sokkal az extravagáns kampányvideókban, ő néhány hete láncfűrésszel esett neki a kinyomtatott adótörvényeknek. A vita előtt is kiadott egy videót azokkal a témákkal, amikről majd beszélni akar, de nem kizárt, hogy bepróbálja Trumpot is. A felkészülési vitáin ugyanis állítólag különösen nagy hangsúlyt fektettek az ingatlanmágnás megszemélyesítésére.
  • Marco Rubio szóvivője szerint a generációs szakadékra megy rá, és magát kínálja majd a XXI. századi jelöltként. Persze az éllovasokra különösen veszélyes floridai szenátor is fogadkozott, hogy pozitív akar majd maradni, de kész gyomrosokat is bevinni, ha kénytelen lesz.
  • Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó sütheti el a legtöbb vicces megszólalást, és ígérete szerint a legfelsőbb bíróság által legalizált melegházasságot is mindenképpen előhozza majd a vitán.
  • Chris Christie New Jersey-i kormányzó is hozzá van szokva a kormányzói vitákhoz, de ez a tízemberes vita valószínűleg túlmutat majd azokon, amikben eddig része volt.
  • Ben Carson világhírű idegsebész is rendesen pódiummal gyakorolt, egyébként pedig kedvenc ételeivel, pizzával és vegetáriánus chilivel turbózta fel magát.
  • John Kasich ohiói kormányzó még éppen befért a tízes csoportba, hogy aztán rögtön magyarázkodnia kelljen egy stratégája Twitter-üzenete miatt. Ebben Trumpot betámadva úgy írta le a vitára készülő jelöltek helyzetet, mint amikor egy NASCAR-versenyző tudja, hogy a másnapi versenyen az egyik rivális részeg lesz a futam alatt.

Ők sem maradnak azért teljesen ki

Az előttük tartott, a nagyobbal szemben csak egyórás másik vitára szorult a már említett Rick Perry, aki egy hajszállal Kasich mögött végzett a vizsgált felmérésekben. Szintén ott lesz az a Lindsey Graham dél-karolinai szenátor is, aki Perry mellett a leginkább összezörrent Trumppal, az ingatlanmágnás pedig minden sportszerűség nélkül még a mobilszámát is lazán nyilvánosságra hozta az egyik rendezvényén.

A túlzsúfolt mezőnyt már rögtön megrostálja a vita, hiszen a kisebb jelöltek vitájába szorult indulók nehezen hitethetik el magukról, hogy komolyan számolni lehet velük, de van esély azért a felkapaszkodásra.

A Fox News-on kezdő vitasorozat összesen kilenc fordulóból áll majd, átlagosan havi egyet tartanak egészen jövő év elejéig.

Új szakasz kezdődik

Az biztos, hogy az előjelek alapján az elmúlt elnökválasztások egyik legélvezetesebb elnökjelölti vitájára készülhetünk. Feltehetően nem most dől el minden, de az is lehet, hogy többen előre ugranak, mások belenyúlnak, és elvéreznek, megint másokból pedig váratlanul előtör az elnöki tartás. A mezőny most annyira együtt van, mint a Tour de France-on a hegyek előtt, de az első komolyabb emelkedőn azért rögtön képet kaphatunk már az erőviszonyokról, és persze a másik oldalon Hillary Clinton és a demokraták is ugrásra készen várják, ki szólja el magát.  • Tippek
  • Hírek