Meghalt Pinochet rettegett kémfőnöke

2015.08.08. 07:41
Manuel Contreras több ezer embert raboltatott el, kínoztatott és gyilkoltatott meg. 86 évesen, Santiago katonai kórházában halt meg.

Contreras pénteken, egy katonai kórházban halt meg, 500 éves börtönbüntetésének letöltése alatt. A bő ötszáz éves büntetést emberiesség elleni bűneiért kapta. Nem sokkal azt követően vált Pinochet egyik legközelebbi bizalmasává és Chile második legnagyobb hatalmú, legrettegettebb emberévé, hogy Pinochet 1973-ban megdöntötte katonai puccsal Salvador Allende szocialista kormányát.

A chilei diktátor és Contreras viszonya Pinochet életének utolsó éveiben megromlott. Pinochet  igyekezett a politikai gyilkosságokat Contreras nyakába varrni, utóbbi meg kábítószer gyártatásával és Európába csempésztetésével vádolta viszont hajdani főnökét. Contrerast tavaly szeptemberben szállították át börtönéből a katonai kórházba vesebetegség miatt. Halálának hírére több tucat ember sietett a kórházhoz üdvözölve a tömeggyilkos kémfőnök halálát.

Contreras összesen 10 évet töltött le ötvenszer hosszabb büntetéséből. 2005-ben került rács mögé, de a körülményekre nem panaszkodhatott Teniszpályák, uszoda, kerti partikhoz szalonnasütő-helyek is tartoztak a börtönhöz, amelyet a diktatúra időszakában emberiesség ellen elkövetett bűnök miatt lecsukott volt tisztségviselőknek tartottak fenn. A chilei kormány végül engedett a társadalmi nyomásnak, és 2013-ban bezárta a börtönt. Contreras egy másik fegyintézetbe került, ahol szerényebb körülményekkel kellett beérnie.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport