Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terrortámadás volt Maliban, tizenketten meghaltak

2015.08.08. 09:13 Módosítva: 2015-08-08 12:06:15

7 ember meghalt, és többen megsérültek Maliban, miután fegyveresek még pénteken megtámadtak Sevare mellett egy szállodát, ahol ENSZ-békefenntartók szálltak meg, írja az MTI.

A gyaníthatóan iszlamista szélsőségesek 10 túszt ejtettek a hotelben: orosz, ukrán, francia és dél-afrikai is vannak köztük. Mali hadserege már péntek óta a helyszínen van, és a hotel elleni akcióban lelőttek két fegyverest (egyikük övére robbanószerkezet volt szerelve), de a támadásban négy katona is meghalt. Emellett életét vesztette egy hetedik férfi is, róla azonban egyelőre nem tudni semmit.

Szulejmán Maiga, Mali hadseregének szóvivőjének elmondása szerint szombatra patthelyzet alakult ki, mivel a fegyveresek visszahúzódtak a szálloda belsejébe.

Frissítés: Helyi katonai források beszámolója szerint kormányerők a francia katonák támogatásával szombatra véget vetettek a túszdrámának, és kiűzték a fegyvereseket a hotelből. Diarran Kone alezredes, a mali védelmi minisztérium szóvivője közölte: négy túszt kiszabadítottak. Az orosz sajtó szombaton arról számolt be, hogy egy orosz állampolgár, aki a UTair orosz légitársaságnak dolgozik Maliban, ugyancsak kiszabadult. Úgy tudni, hogy dél-afrikai és francia állampolgárok is épségben kerültek ki a túszejtésből.

A támadásnak 12 halottja volt:
  • három szállodai dolgozó,
  • három fegyveres támadó, 
  • öt kormánykatona,
  • valamint egy ENSZ-alkalmazott. 

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték a szélsőséges fegyvereseket. A térség az ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére továbbra sem biztonságos.