Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Azerbajdzsán: bírálta a rendszert, halálra verték

2015.08.10. 22:02

Megverték a bakui rendszert rendszeresen bíráló Rasim Aliyev azerbajdzsán újságírót, aki belehalt a sebesüléseibe. Az ellenzéket sokkolta a hír, Brüsszel hétfőn magyarázatot követelt.

Aliyev, aki a Bakuban működő Riporterek Szabadságának és Biztonságának Intézete (IRFS) nevű szervezet munkatársa volt, vasárnap halt bele sebesüléseibe egy kórházban. Az IRFS szerint az orvosok megtagadták a riportertől a segítségnyújtást. Ugyancsak az IRFS közlése szerint a 30 éves férfit korábban már többször megverték a kormánnyal szembeni bírálatai miatt.

Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselőjének szóvivője független vizsgálatot követelt az ügyben. A szóvivő Brüsszelben hétfőn kijelentette, hogy Azerbajdzsánnak szavatolnia kell az újságírók számára a biztonságos feltételeket, hogy a munkájuk félelem és kényszer nélkül végezhessék.

Nem kéne túlpolitizálni

Ilham Aliyev elnök egyik tanácsadója "a független médiát ért fenyegetésnek" minősítette az esetet, az ország hatóságai ugyanakkor óvtak az ügy "politizálásától".

Azerbajdzsánt a nemzetközi közösség gyakran bírálja az emberi jogok csorbulása miatt.