Újabb zavargások Fergusonban, rendkívüli állapotot hirdettek

2015.08.10. 23:44

Rendkívüli állapotot hirdettek hétfőn a Missouri állambeli Fergusonban, miután erőszakos cselekményekbe csaptak át az előző napi megemlékezések, melyeket annak az első évfordulóján tartottak, hogy az amerikai városban egy fehér rendőr lelőtte a fegyvertelen, afroamerikai, tizenéves Michael Brownt.

Az ügyészség hétfőn rendőrök elleni támadás miatt vádat emelt a 18 éves afroamerikai Tyrone Harris - Michael Brown egyik közeli barátja - ellen, aki előző éjjel rálőtt a hatóság embereire. Harris apja a hivatalos állásponttal szemben azt állította, hogy fia fegyvertelen volt, véletlenül keveredett két ellenséges csoport konfliktusába, és éppen menekülni próbált, amikor a rendőrök megtámadták, írja az MTI.

St. Louisban a nap folyamán egyébként többtucatnyi tüntetőt előállítottak, akik megpróbálták elállni a szövetségi bíróság bejáratát és az előítéleteken alapuló rendőri eljárás gyakorlatának megszüntetését követelték. Megbilincselve vezették el Cornel West emberi jogi aktivistát, a Princetoni Egyetem emeritus professzorát is.

Jon Belmar, St. Louis megye rendőrfőnöke szerint azok az emberek, akik a vasárnapi békés tiltakozásokat követően, sötétedés után lövöldözni kezdtek, nem tüntetők, hanem bűnözők voltak.

Hétfőre virradóra egy 17 és egy 19 éves fiatalt is meglőttek egy autóból annak az emlékhelynek a közelében, amelyet Brown halálának helyszínén hoztak létre. Bár mindketten mellkasi sebesülést szenvedtek, egyikük állapota sem életveszélyes. A vasárnapi és hétfő hajnali zavargások során legkevesebb három rendőr is megsérült. Egyiküket téglával arcon dobták, két másikat pedig paprikaspray-vel fújtak le.  • Tippek
  • Bankszámla