Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Halálos rakétatámadást kapott Damaszkusz

2015-07-27T161359Z 667817800 GM1EB7S00E701 RTRMADP 3 MIDEAST-CRI
2015.08.12. 11:18
A szír fővárosban több ember meghalt, amikor iszlamista lázadók legalább ötven rakétát lőttek ki lakónegyedekre.

Sok civil, köztük nők estek áldozatul a felkelők szerda délelőtti támadásának Damaszkuszban. Az iszlamista erők – amelyek mind Bassár el-Aszad elnök erőivel, mind az Iszlám Állammal hadban állnak – legalább ötven rakétát lőttek a szír fővárosra – írja az AFP a szír állami médiára hivatkozva.

A Szíriai Emberi Jogi Figyelő ugyanakkor úgy tudja, hogy a támadásnak egy halálos áldozata és húsz sérültje van. A brit szervezet arról számolt be, hogy több épületben és a közúthálózatban is komoly károk keletkeztek.

A Szíriai Emberi Jogi Figyelő szerint a lázadók akciója valószínűleg válaszlépés volt a kormányerők legutóbbi légitámadására. A humanitárius szervezet mind a két felet elítélte a lépés miatt. 

Szíriában 2011-ben, az arab tavasz alatt indultak felkelések Bassár el-Aszad rezsimje ellen. A harcok azóta tartanak, és a kialakult káoszt használta ki az Iszlám Állam (IS), hogy növelje hatalmát. Az Aszad-kormány egyre kevesebb befolyással bír az országban, de a diktátor helyéért terrorszervezetek és az IS vetélkedik. A szíriai helyzetről szóló részletes írásunkat itt olvashatja.

Damaszkusz valószínűleg az emberiség legrégebb óta folyamatosan lakott városa. A legutolsó népszámlálási adatok szerint 4,5 millióan lakják, de a több éve tartó harcok miatt százezrek is elmenekülhettek. A felkelés kezdete óta több műemlék és műkincs megsemmisült.