Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A katonaság döntheti el a kormány belharcát

2015.08.13. 06:21 Módosítva: 2015.08.13. 06:53

Katonák és rendőrök vették körbe szerda este a kormánypárt székházát Mianmarban, nem engedték távozni az épületegyüttesben tartózkodó párttagokat sem, írta az MTI.

A házban rekedtek szerint este 10 óra körül (közép-európai idő szerint késő délután) a biztonsági erők több járműve érkezett a Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártjának (USDP) székházához Najpjidóban, és a fegyveresek azóta senkinek nem engedik elhagyni az épületet.

A források azt is jelezték, hogy a hadsereg támogatását élvező mianmari kormány meghatározó tagjai, Thein Szein államfő és Sve Mann pártelnök között a közelmúltban feszültség keletkezett a november 8-ra tervezett általános választások jelöltjeinek kiválasztásával kapcsolatban. A kormány egyelőre nem kommentálta a történteket.

Az USDP-t a volt katonai junta által létrehozott társadalmi mozgalomból alakították, s a párt döntően a hadsereg volt tisztjeit tömöríti. Korábban Thein Szein és Sve Mann egyaránt jelezték, hogy elfogadnák az államfői posztot a novemberre kiírt választásokat követően. Thein Szein azonban júliusban úgy döntött, hogy egészségi állapota miatt nem indul a választásokon, ez pedig azt jelenti, hogy nem töltheti be másodjára az államfői tisztséget.

A hadseregnek, amely 49 éven át a kezében tartotta a dél-ázsiai ország vezetését, gyakorlatilag vétója van a politikai berendezkedés minden változtatása felett, és az utóbbi időben is ellenállt azoknak az alkotmánymódosítási kezdeményezéseknek, amelyek lazítottak volna az állam feletti ellenőrzésén.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí ellenzéki vezető, akinek Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű pártja a kormánypárt fő riválisa lesz a novemberi választásokon, nemrég újra felszólította a hadsereget, hogy vonuljon ki a politikából. Az NLD vezetésében mindazonáltal szintén nézeteltérések vannak a képviselőjelöltek kiválasztása körül.