Ha Lázárékat emiatt körberöhögnénk, röhögjünk a dánokon is

2015.08.14. 14:26
A dán kormányzat is a tranzitországokban adna fel hirdetéseket, abban bízva, hogy az úton lévő illegális bevándorló emiatt inkább nem megy Dániába. A magyar kormány pedig plakátkampányt indítana ugyanígy.

A kormány kampányt indít a migrációs tranzitországokban, abban bíznak, hogy így megtörik a szervezett, Magyarországról Nyugatra vezető embercsempész-útvonalat. A kampányról Lázár János beszélt csütörtökön, eszerint Szerbiában, Macedóniában Görögországban lesznek olyan plakátok, amelyeken jelzik a migránsoknak, hogy nem érdemes idejönniük, inkább menjenek máshová. 

Kérdés, hogy van-e értelme egy ilyen kampánynak akkor, ha már a menekültek elindultak. Vannak a fanyalgók, akik szerint egy ilyen plakátkampány pénzkidobás, úgysem állít meg semmilyen népvándorlást. Az egykori szabadkai téglagyárban, ahol az illegális bevándorlók tömege pihen meg, mielőtt Magyarországra jön, a Magyar Helsinki Bizottság által kiadott tájékoztató füzetek is olvasatlanul hevertek a földön, ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy a menekültek sokkal jobban hisznek az egymás között megosztott információknak. És pontosan tudták, hogy Magyarországon kerítés épül, mégis elindultak. 

Ugyanakkor amit Lázárék akarnak, az nem magyar találmány, a dánok ugyanezt szeretnék: a tranzitországban közölni a migránsokkal, hogy inkább felejtsék el Dániát mint végcélt. 

Van valami furcsa abban a tényben, hogy egy menekült keresztülmenne több országon, mielőtt végül Dániában befejezi az útját

– nyilatkozta Inger Støjberg dán bevándorlásügyi miniszter asszony. Aki – miközben azon dolgozik, hogy Dánia integrálja valahogy a bevándorlókat – arra is gondol, hogy miként lehetne a migránsokat „lebeszélni” arról, hogy odamenjenek.

A dán kormány külföldi újságokban akar hirdetni, elsősorban Görögországban, Törökországban. A hirdetésekben különféle, a migránsokat reményeik szerint érdeklő információkat közölnek majd, például arról, hogy milyen szigorításokat vezetnek be velük szemben. Hasonlón alapulna a magyar kampány, hiszen arról szólna, hogy Magyarországon kettős határzár van és a menedékkérelem elbírálását is szigorították. A dánok is szigorítottak, például a menekülteknek szánt támogatásokat 45 százalékkal csökkentették vagy feltételhez kötötték, a teljes összeget például csak azok kapják, akik hajlandóak dánul tanulni.

„Világos üzenetet akarunk küldeni az embercsempészeknek. Azt gondoljuk, hogy nagyon is pontos információik vannak arról, mely európai államokban fizetik a legnagyobb segélyt az újonnan érkezőknek” – nyilatkozta egy dán kormánypárti politikus, hozzátéve: amióta ők vannak kormányon, azért is csökkentették a migránsoknak járó pénzt, hogy ne legyenek kedvelt célállomása az illegális bevándorlásnak.   • Tippek
  • Személyi kölcsön