A nácik által ellopott műkincs a skót miniszterelnöki palota csillárja?

2015.08.17. 17:59
Nácik által zsákmányolt műkincs lehet a skót miniszterelnöki palota egyik szobájában lógó díszes csillár a gyanú szerint. A függőlámpa eredetének felderítésére vizsgálat indult, írja az MTI.

A Bute House (azaz a skót miniszterelnöki palota) társalgójában lógó csillárt a palota hivatalos prospektusa szerint Felix Harbord találta 1945-ben Németországban, állítólag elhagyatottan hevert az utcán. Az angol belsőépítész akkoriban abból a megbízásból tartózkodott Németországban, hogy közreműködjön mintegy hárommilliárd font értékű kincs visszaszerzésében, amelyet a nácik zsákmányoltak a második világháború előtt és alatt.

Már visszaszerezték, mikor elvitte?

Felix Harbord egy üresen talált muníciós ládában küldte a csillárt Edinburgh-ba, a Charlotte Square 6. szám alatt álló palotába, ahol akkoriban még egyik ügyfele, Lady Bute lakott. A Simon Wisenthal Központ szerint azonban elképzelhető, hogy a függőlámpát valójában egy olyan hivatalos gyűjtőpontról vitte el Harbord, ahol a már visszaszerzett műkincseket tárolták.

Az intézet erről szóló jelentése 2008-ban született Erin Gibbons ír történész tollából, de az ügy csak most került nyilvánosságra. Gibbons jelentése szerint a csillárügy számos kérdést vet fel, a műkincsek eredetének feltárásával foglalkozó szakemberek számára például érdekes dolog lesz kideríteni, hogy vajon ez volt-e az egyetlen tárgy, amelyet Felix Harbord ilyen úton juttatott ki Németországból.

A skót kormány közölte, hogy a palotát birtokló skóciai műkincs- és műemlékvédelmi hatósággal együttműködve igyekszik megtudni, honnan származik a csillár. A skót miniszterelnök 1999 óta lakik és dolgozik a Bute House falai között. A jelenlegi kormányfő, Nicola Sturgeon csak a közelmúltban vette át a hivatalt.  • Hírek
  • Bankszámla