Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Ezt üzeni Magyarországnak az USA augusztus 20-a alkalmából

2015.08.19. 07:05

Barack Obama elnök és az Egyesült Államok polgárai nevében üdvözölte "Magyarország népét" augusztus 20-a alkalmából John Kerry amerikai külügyminiszter az amerikai külügyminisztérium sajtóosztályának közleményén keresztül. Az üdvözlet méltatja Magyarország "gazdag történelmét" és a "nagy egyesítő"  I. István király tetteit. Felidézi azt is, hogy a magyar királyi korona egy az USA birtokában volt:

Az Egyesült Államok büszke arra, hogy lerótta tiszteletét az ő öröksége előtt azáltal, hogy megóvta Szent István koronáját a magyar nép nevében a második világháború után.

A közleményben John Kerry személyes húrokat is megpendít: 

Ez egy olyan nap, amelynek személyes jelentősége van számomra, annál is inkább, hogy apai nagyanyám Budapestről származott

Az üzenet felsorolja, milyen alapokon is nyugszik a magyar-amerikai barátság:

  • a két ország közös NATO-tagságában
  • a két ország közötti virágzó gazdasági és kereskedelmi viszonyokban
  • a családi és kulturális kapcsolatok sokaságában 
  • és végül, de az aktuális politikai érdekeket tekintve egyáltalán nem utolsó sorban: a szuverén és demokratikus Ukrajna együttes támogatásában,

Ezekből kiindulva leszögezi, 

Közös érdekeink előmozdítása érdekében létfontosságú, hogy fenntartsuk a transzatlanti értékeket, beleértve a demokráciát és a jó kormányzást, mind saját országainkban, mind szerte a világon.