Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Macedónia ismét beengedi a bevándorlókat

2015.08.21. 19:11

Macedónia ismét beenged bevándorlókat, de csak annyit, amennyit el tud látni és el tud szállítani – írja az ország egyik belügyi szóvivőjére hivatkozva az MTI. Ivo Kotevszki azt mondta, annyi embert engednek belépni az országba, amennyit a szállítási kapacitásuk lehetővé tesz, és akiket megfelelő módon el is tudnak látni.

Péntek reggel még könnygázzal próbálták visszaszorítani a déli határon összegyűlt tömeget. Délután több száz menekült jutott át akadálytalanul Görögországból Macedóniába. „A rendőrség elvonult, senki sem állított meg bennünket” – mondta az egyikük egy brit hírügynökségnek.

Később ismét dulakodás alakult ki a határnak ezen a szakaszán, amikor a nyomukban egyszerre próbált meg bejutni ezer ember. Eközben a kormány egy közleményben azt jelezte, hogy a korlátozott számú beutazási engedély csak a sérülékeny kategóriába tartozó migránsokra vonatkozik.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa aggódik a macedón-görög határon kialakult helyzet miatt, így kapcsolatba lépett a szkopjei külügyminisztériummal. Antonio Gutierres egy nyilatkozatban közölte, hogy 

biztosítékot kapott Szkopjétól arra nézve, hogy a jövőben nem zárják le a határt.

A főbiztos arra kérte a görög kormányt, hgoy nyújtson segítséget a határ görög oldalán rekedt embereknek, és helyezze el a határtól messzebb lévő létesítményekbe a menekülteket.

Bulgária pénteken bejelentette, hogy katonákat vezényel ki a határőrség megsegítésére. A belügyminiszter szerint a görög és a macedón határ védelmét erősítik meg.

A szomszédos országokban kialakult helyzetre és a menekülthullámra való tekintettel a védelmi minisztérium a belügyminisztériummal közösen intézkedéseket fog hozni a határok védelmében.

– írja a szófiai közlemény.