Cserbenhagyta az utasokat a személyzet a párizsi terrorvonaton

2015.08.23. 11:52

Óriási szerencse, hogy pont akkor utazott két amerikai katona az Amszterdam-Párizs vonalon közlekedő vonaton, amikor egy 26 éves marokkói terrorista minden bizonnyal arra készült, hogy lemészárolja az utasokat. A légierő és az oregoni nemzeti gárda katonája időben meghallotta a fegyverét töltő terroristát és még azelőtt sikerült ártalmatlanítaniuk, hogy megölhetett volna bárkit.

Az akcióban egy amerikai diák, egy brit és egy francia utas, illetve Jean-Hugues Anglade francia színész is segített, utóbbi komoly kézsérülést szenvedett, amikor a puszta kézzel törte be a vészjelző üvegét. Anglade kifejezetten népszerű színésznek számít Franciaországban, játszott a Betty Blue-ban, több akciófilmben és sorozatban, illetve feltűnt a Maffiózók egyik epizódjában is. A színész egy párizsi magazinnak adott interjút, amiben kiderült, hogy

  • egy lövés eldörrent a vonaton
  • az utasok az életüket féltették
  • a személyzet bezárkozótt az egyik kocsiba és nem válaszoltak az utasok kiabálásaira
  • és saját bevallása szerint az amerikai katonák nélkül már mind halottak lennének.

A Thalys igazgatója cáfolta Anglade vádjait és azt állítja, hogy a személyzet egyik tagja több utast is biztonságba terelt az egyik vagonban.

Belgium szigorítana

Hivatalos közleményben szólítja fel a szomszédos országokat Charles Michel belga kormányfő, hogy fokozzák a biztonságot a nemzetközi járatokon, írja az MTI. Michel sürgősen összehívná a francia, német és holland belügy- illetve közlekedési minisztereket, hogy új terrorellenes intézkedéseket és szigorúbb csomagellenőrzéseket vezessenek be.

Michel már egyeztetett a belügyi, a külügyi, az igazságügyi és a védelmi tárca vezetőivel, ennek értelmében már fokozták a rendőri jelenlétet a külföldre induló szuperexpresszeken és szigorították a csomagellenőrzést is.

A Belgium, Hollandia, Franciaország és Németország között közlekedő Thalys-vonatokon nem világítják át a csomagokat. Egy ilyenen történt a legutóbbi támadás is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport