Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Már fotók bizonyítják Palmüra felrobbantását

2015.08.25. 17:17

Az Iszlám Állam fényképeket tett közzé kedden a milícia által néhány nappal ezelőtt lerombolt kétezer éves szíriai templom felrobbantásáról.

Mamun Abdulkarim, a szíriai régészeti hivatal vezetője kijelentette, hogy a felvételek megerősítették az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romvárosban, Palmürában található római kori Baál-Samin templom lerombolásáról szóló híreket.

A fényképeket internetes közösségi oldalakon hozta nyilvánosságra a szélsőséges iszlamista szervezet. A fotók tanúsága szerint a terroristák az épület belsejében és akörül is robbanószerkezeteket helyeztek el. A vasárnapi robbantásról készített felvételeken óriási szürke füstfelhő látható a templom felett, majd a törmeléket mutatták. A fényképek alatt a következő felirat olvasható:

A pogány Baál-Samin templom teljes megsemmisítése.

Az emberiség történetének egyedülálló emléke semmisült meg

A Baál-Samin templom volt Palmüra egyik legjelentősebb műemléke. Baál-Samin föníciai istenség tiszteletére építették Kr.u. 17-ben, majd Hadrianus római császár idején, 130-ban megnagyobbították és dekorálták.

Az UNESCO hétfőn élesen elítélte a történteket. Irina Bokova, a párizsi székhelyű szervezet főigazgatója háborús bűncselekménynek nevezte a templom lerombolását, amely "óriási veszteség a szíriai nép és az emberiség számára".

Júniusban az Iszlám Állam két középkori mauzóleumot robbantott fel Palmürában. Ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé, de a terrorszervezet értelmezése szerint ellenkeztek az iszlámmal. Palmüra elfoglalása óta most első ízben fordult elő, hogy római kori műemléket romboltak le.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmüra a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik. Az ISIS fegyveresei májusban foglalták el. Mivel tartani lehetett attól, hogy a radikális fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették, szíriai tisztségviselők elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen.

Az ISIS terroristái a minap lefejezték Palmürában Szíria egyik legkiválóbb archeológusát, a 81 éves Háled Aszaádot, mert nem akarta elárulni, hova rejtették a palmürai kincseket. A tudós több mint ötven évig vezette az ottani régészeti munkálatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!