Elsüllyedt a bevándorlókkal teli hajó, több száz halott lehet

2015.08.27. 19:55

Két, bevándorlókkal teli hajó süllyedt el a líbiai partoknál csütörtökön, Zuára város közelében. A helyi biztonsági szolgálat egyik névtelenül nyilatkozó embere szerint több százan veszthették életüket a szerencsétlenségben – írja az MTI.

Péntek reggel már tisztázódtak a történtek: a BBC szerint az első hajó - valójában egy nagyobbacska csónak - 50 emberrel a fedélzetén adott le vészjelzéseket, a második, 400 embert szállító nagyobb hajó rá nem sokkal később kelezte, hogy valami baj van.

A líbiai parti őrség 201 embert mentett ki, ebből 147-et azon melegében bezsuppolták a sabratai menekülttáborba. Eddig 100 holttestet szállítottak partra, de a beszámolók alapján sokan rekedtek a fedélközbe.

A migránsok a szubszaharai Afrikából, Pakisztánból, Szíriából, Marokkóból, Bangladesből érkeztek.

Az ENSZ adatai szerint idén eddig 2400 migráns fulladt a Földközi-tengerbe; az EU összehangolt mentőakciókkal próbálja elejét venni a csütörtökihez hasonló katasztrófáknak. A múlt héten 22 lélekvesztőről 3000 embert mentettek meg a haláltól, de az erőfeszítések ellenére mindennaposaka borzalmas balesetek

A menekülthajók kifutását a líbiai hatóságok sem tudják meggátolni, ugyanis Líbiában két kormányzat és számtlaan milícia harcol egymással, és eközben nyilván a menekültbárkák összefogdosása az utolsó, amire pénzt és embert áldoznak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport