Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Tovább terjeszkedik az Iszlám Állam Líbiában

2015.08.27. 07:17

Kétszáz kilométeres partszakaszt foglaltak el az elmúlt hetekben az Iszlám Állam dszihadista terrorszervezet fegyveresei a líbiai Szirt város térségében, írja az MTI.

Júliusban az Iszlám Állam fegyveresei elfoglalták a stratégiai fontosságú Szirt városát, de mostanra már a tőle keletre és nyugatra elterülő, kétszáz kilométernél hosszabb partszakaszt tartanak ellenőrzésük alatt.

A polgárháború sújtotta Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megölése óta káosz uralkodik: jelenleg két kormány és két parlament működik. Az ENSZ két héttel ezelőtt tárgyalóasztalhoz ültette Genfben a két rivális hatalom képviselőit, de a diplomáciát felülírta a tárgyalásokról távol maradó fegyveres csoportok egymás közötti harca.

Az Iszlám Állam a két rivális líbiai kormány harca miatt kialakult káoszt használta ki, hogy megvesse a lábát az észak-afrikai országban. A fővárostól, Tripolitól mintegy 500 kilométerre keletre fekvő Szirt városát az év elején foglalta el.

Líbia nemzetközileg elismert, Tobrukban székelő kormánya szerint az Iszlám Állam népirtást folytat Szirtben, tucatszám gyilkolja az ártatlan civileket. A kabinet tíz nappal ezelőtt felszólította az arab országokat, hogy mérjenek légicsapásokat a dzsihadista szervezet állásaira.