Álmos
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Ausztria: Legálisan engedjék át a háborús övezetekből érkező menekülteket

2015.08.28. 14:04 Módosítva: 2015.08.28. 19:52

A háborús- és válságövezetekből érkező menekülteknek legális útvonalakat kell teremteni Európába, hogy ne kerüljenek az embercsempészek kezei közé, mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter Kismartonban, ahol a 71 menekült holttestét rejtő csempészteherautó utáni nyomozás legújabb fejleményeiről számoltak be.

A miniszter szerint a tegnapi nap bebizonyította, hogy az embercsempészek nem a menekültek segítői, hanem bűnözők. Ellenük keményen és zéró toleranciával kell fellépni. Ez csak nemzetközi együttműködéssel valósulhat meg.

Johanna Mikl-Leitner szerint ezzel együtt mindent meg kell tenni azért is, hogy a válságrégiókban élő embereknek valamilyen perspektívát nyújtsanak, hogy ne kelljen elhagyni hazájukat.

Az osztrák belügyminiszter azt mondta: az EU belső határain továbbra sem akarnak a jelenleginél szigorúbb ellenőrzést bevezetni a mostani mélységi ellenőrzésnél. Az EU külső határain azonban biztos átlépési pontokra van szükség, ahol szét tudják választani a gazdasági okokból érkezett menekülteket a valóban menedékjogra jogosult háborús menekültektől (erre a magyar határvédelmi kerítés elvileg alkalmas lenne, hiszen csak ellenőrzött pontokon engedné át a menekülteket - a szerk.) Aki valóban menekült, annak azonnal védelmet lehetne adni az EU-ban, és ezzel megszüntethető lenne a schengeni határokon belül zajló embercsempészet.

A Der Standard osztrák lapnak Hans Friedrich Schodder, az ENSZ menekültügyi szervezetének szerbiai vezetője azt mondta: Szerbiában eddig viszonylag normális körülményeket tudtak teremteni a menekülteknek, félő azonban, hogy ha Magyarország teljesen lezárja határait, több tízezer ember reked ott, és a helyzet destabilizálódhat.

Hans Friedrich Schodder szerint a magyar határvédelmi kerítés kifejezetten jól jön az embercsempészeknek. Ha a menekültek legálisan nem tudják átlépni a magyar határt, könnyen embercsempész-bandák áldozataivá válhatnak. Az UNHCR ezért szintén azon az állásponton van, hogy a háborús övezetekből érkező menekültek legálisan utazhassanak. Ehhez egy uniós szinten működő rendszerre volna szükség, amelyben az olyan tranzitországok mint Görögország, Bulgária, Románia, Szerbia és Magyarország is több embernek nyújt védelmet és integrációs lehetőséget, mondta Hans Friedrich Schodder. 

Péntek este Francois Hollande francia elnök és Werner Faymann osztrák kancellár telefonon egyeztetett egymással. A két politikus szerint közös európai migrációs politikát kell kidolgozni.