Szegény Kim Dzsongunt félrevezették

2015.08.28. 08:24

Bár Kim Dzsongun észak-koreai diktátor csütörtökön nem végeztetett ki senkit, hamarosan újra lesz kit gépágyú elé bilincselni: leváltott több magas beosztású tisztségviselőt, akiket azért hibáztat, hogy közrejátszottak a Dél-Koreával való viszony kiéleződésében – írja az MTI.

Az aktuális összezörrenés oka az volt, hogy a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben a múlt héten felrobbant egy akna, és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa az északi szomszédra irányuló propaganda-hangszórókat. Észak-Korea akkor tagadta , hogy aknát telepített volna az övezetbe, de kilőtt egy lövedéket a dél-koreai hangszórók felé. Erre válaszul a dél-koreai hadsereg tüzérségi fegyverekkel lőtt északi területeket.

Phenjan és Szöul azonban észbe kapott, és hétfőn megállapodott abban, hogy megálljt kell parancsolni a háború felé sodródásnak. 

Kim Dzsongun a kormányzó Koreai Munkapárt egy tanácskozásán üdvözölte a megállapodást, és kijelentette, hogy ez „rendkívüli alkalom a katasztrofális Korea-közi kapcsolatok normalizálására”, majd a felelősséget át is tolta néhány káderre. A leváltásokat hivatalosan nem indokolták meg, de elemzők két dolgot tartanak elképzelhetőnek:

  1. Kim azért haragudott meg rájuk, mert rosszul mérték fel Szöul válaszlépéseit az aknatelepítésre.
  2. Kimnek gyorsan szüksége volt néhány bűnbakra.


  • Hírek
  • Bankszámla