Tárgyalása előtt halt meg az első pedofíliával vádolt vatikáni pap

2015.08.28. 22:11

A korábban Dominikán vatikáni nagykövetként dolgozó Józef Wesołowski az első tárgyalása után, 67 évesen hunyt el, írja a Guardian

Weso łowski volt az első olyan Vatikánban élő pap, akit hivatalosan is pedofíliával vádoltak meg. A gyermekek megrontásán kívül még gyermekpornó birtoklásával is meggyanúsították az egykori lengyel papot. 

Ferenc pápa egyértelműen kiállt a pedofil papok ellen és nagyon szorgalmazta az ilyen ügyek felderítését, ezért is súlyos csapás a szerzetes halála, ami az előtt történt volna, hogy bíróság elé állt volna. 

Bár Weso łowskinakvolt egy tárgyalása júliusban, de betegsége miatt ezt határozatlan időre felfüggesztették. A vád szerint Santo Domingoban cipőtisztító fiúkat molesztált többször is. Hazaérte után egy évvel 2014-ben tartoztatták le, és taszították ki a papi rendből is. Azóta házi őrizetben élt egy vatikáni rezidencián. 

Az ügyében együtt dolgozott a dominikai és a vatikáni hatóság is, kiemelt ügyként kezelték annak érdekében, hogy megfékezzék a papok pedofil tevékenységét. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport