Keményen nekiment a francia külügyminiszter a magyar kerítésnek

2015.08.30. 17:03

A francia külügyminiszter élesen bírálta Magyarországot a migránspolitikája miatt egy vasárnapi interjúban.

Szijjártó megdöbbent

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megdöbbentőnek, és elképesztőnek nevezte a nyilatkozatot, és hétfőre bekérette az ideiglenes francia ügyvivőt. 

Elmondta: úgy tűnik, Európában egyesek még mindig nem képesek megérteni azt, hogy Magyarországra milyen elképesztő és drámai nyomás hárul a Nyugat-Balkánon keresztül. (MTI)

Az európai értékek semmibe vétele olyan kerítést építeni, amelyet még az állatoknak sem csinálnánk

— mondta Laurent Fabius a Le Monde, az I—Télé és az Europe-I-nek adott közös interjújában. A francia külügyminiszter azt mondta, nagyon súlyosnak ítéli azt, ahogy Magyarország viselkedik a menekültkérdésben. Fabius botrányosnak találja, hogy egyes európai országok — mint hangsúlyozta, elsősorban Kelet-Európában — nem fogadják el a menekülők befogadására vonatkozó európai kontingenseket. Az Európai Uniótól komoly fellépést vár az ügyben.


Fabius : "la Hongrie ne respecte pas les... by Europe1fr

A miniszter a műsorban a német menekültpolitikát a franciával együtt bátornak nevezte, de azt mondta, hogy a többi európai országnak is osztoznia kell a közös felelősségben.

Berlin és Párizs ezekben a napokban közös erővel lép fel egy új európai uniós közös menekültfogadási rendszer érdekében. A dublini szisztémát felváltani kívánó német-francia javaslat értelmében az EU-n kívül állítanának föl több fogadóállomást, ahol már azelőtt lehetne menedéket kérni, hogy a bevándorlók elérnék az EU határát.

Közben Angela Merkel német kancellár arról beszélt az MTI szerint, hogy a menekültválság kezeléséhez több szolidaritásra van szükség, mert 

ami pillanatnyilag zajlik, az nem igazságos.

Olaszország és Görögország súlyos nyomás alatt áll, és az sem igazságos, hogy „csak három-négy ország fogadja be majdnem az összes menekültet”.

„A védelemre szorulókat integrálni kell, és azoknak, akiknek nincs joguk a maradásra, meg kell mondani, hogy menniük kell” – mondta Angela Merkel.  • Tippek
  • Hírek