Az osztrákok minden gyanús teherautót megállítanak a határon

K EPA20150831008
2015.08.31. 07:52 Módosítva: 2015.08.31. 09:53

Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. Keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne, írja az MTI.

Az ellenőrzések miatt reggelre 20 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé, közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője. A határ előtt torlódás alakult ki, és lassú a haladás az 1-es számú főúton is Ausztria felé – közölte Marczin Bence.

A Police.hu szerint reggel 8 óra után már 30 kilométeres volt a dugó a Hegyeshalom felé vezető oldalon. A Google Maps szerint ez a 30 kilométeres szakasz normál forgalom mellett 17 perc alatt megtehető. Most több mint két órába telik. A soproni határátkelőhelynél 6, a kópházinál pedig 4 kilométer hosszú volt a torlódás, de pár órával később javult a helyzet

Nem határellenőrzést vezettek be

Az intézkedést Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter jelentette be vasárnap. Közölte, hogy a határ közelében, valamint a nemzetközi főútvonalak mentén ellenőrző pontokat hoznak létre. Mikl-Leitner hangoztatta, hogy az intézkedés várhatóan fennakadásokat idézhet elő a közúti forgalomban, de az emberéletek megmentése és az embercsempészek elleni hatékony fellépés érdekében el kell viselni az ilyen ideiglenes közlekedési nehézségeket. Az intézkedés határozatlan ideig tart.

A miniszter  elmondta, hogy a szigorítást egyeztették Magyarországgal, Szlovákiával és Bajorország német szövetségi tartománnyal. Ausztria keleti részén megerősítik a rendőri jelenlétet, mivel további menekültáradat érkezése várható. Stájerországból és Karintiából rendőröket vezényelnek át Burgenlandba. 

Már most 54 ember van szolgálatban, akik az ellenőrzéseket 24 órában végzik, mondta Helmut Marban, az osztrák rendőrség szóvivője az osztrák hírügynökségnek (APA). Vasárnap éjszaka kilenc felnőttet és két gyereket találtak egy francia rendszámú Chrysler Voyagerben. A sofőrt őrizetbe vették. A rendőrségi szóvivő szerint az osztrák járőrök angolul azzal üdvözölték a menekülteket, hogy „Ausztriában vagytok, most már biztonságban vagytok”. A rendőrség szóvivője hangsúlyozta: 

közlekedésrendészeti és közbiztonsági ellenőrzéseket végeznek, nem a határellenőrzés visszaállításáról van szó.

Fokozta az ellenőrzéseket a magyar rendőrség is. A hétvégén már  Budaörs határában állítottak ki furgonokat ellenőrzésre a magyar rendőrök.  

Az embercsempészek Szlovákia felé indulnak  

Elképzelhető, hogy az embercsempészek ezután Szlovákia felé próbálkoznak, írja a Magyar Nemzet.  Lubomír Ábel, a szlovák országos rendőrfőkapitány helyettese a  Denník N napilap hírportáljának azt mondta:  nem kizárt, hogy a hetvenegy ember halálával járó ausztriai tragédia után az embercsempészek Szlovákián keresztül próbálják a célországokba továbbvinni a menekülteket.

A hét végén a szlovák rendőrség olyan embercsempészeket fogott el, akik  Magyarországról Szlovákián át Csehországba akartak szállítani menekülteket.  A Nový Čas napilap honlapja szerint a szlovák rendőrök az északi Zsolna mellett egy csempészt vettek őrizetbe, aki huszonkilenc szíriai állampolgárt próbált iratok nélkül Csehországba juttatni. A Fiat Ducatónak magyar rendszáma volt, és egy magyar állampolgárságú nő vezette. A nő azonban eltévesztette az utat Zsolnánál, és Karasznyán faluban egy helyi lakos értesítette a rendőrséget a gyanús gépkocsiról. A lap szerint a migránsok azt mondták a rendőröknek, hogy a szállításért pénzt fizettek, írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet idézi a Sme.sk.-t is, ami azt írta: a szlovák rendőrség szombaton este Érsekújvár közelében egy gyanús magyar rendszámú Mercedes-Benz Sprintert állított meg. Az autóban két magyar állampolgár és huszonkilenc szíriai és egy líbiai állampolgár utazott iratok nélkül. Az utasok között kilenc gyermek volt. 

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM