Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Morales Bolíviába akarta szöktetni Snowdent

2015.08.31. 06:36 Módosítva: 2015.08.31. 06:39

A Wikileaks és Venezuela 2013-ban azt tervezte, hogy titokban kiutaztatják Moszkvából Edward Snowdent, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező informatikust, aki az orosz fővárosba szökött és ott ideiglenes menedékjogot kapott, írja az MTI.

A terv az volt, hogy Snowdent Evo Morales bolíviai elnök repülőgépén titokban Dél-Amerikába szöktetik - mondta el Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítója az El Deber bolíviai újságnak, amely vasárnapi számában ismertette a beszélgetést. "Először annak a lehetőségét vitattuk meg, hogy Snowdent Nicolás Maduro venezuelai elnök repülőgépén vigyük el Moszkvából" - mondta Assange az újságnak Ecuador londoni nagykövetségén, ahova 2012-ben menekült be és azóta is ott tartózkodik.

A kiszivárogtató portál alapítója ellen európai elfogatóparancs van érvényben. Ha elhagyná a követség épületét, azonnal letartóztatnák. Maduro gépét azonban az amerikai titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta, ezért felmerült, hogy Snowdent Morales elnök gépén szöktessék Dél-Amerikába.

Abban az időben mind a venezuelai, mind a bolíviai elnök Moszkvában tartózkodott egy konferencián. A tervet végül is feladták, mivel kiderült, hogy az európai kormányok nem fogják átengedni Morales repülőgépét a légterükön.

A bolíviai elnök gépét arra kényszerítették, hogy szálljon le Bécsben. A repülőgép továbbrepülését csak azután engedélyezték, hogy meggyőződtek arról, hogy Snowden nincs a fedélzetén. Bolívia akkor az Egyesült Államokat tette felelőssé az incidensért. Morales többször is nyilvánosan kijelentette, hogy kész Snowdennek menedéket nyújtani Bolíviában.