Valér
-1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Az Iszlám Állam betört Damaszkuszba

2015.09.01. 13:40

Az Iszlám Állam Szíria területének nagyjából az egyharmadát ellenőrzi, ez a terület azonban az ország keleti, sivatagosabb, gyérebben lakott része. De keményen dolgozik azon, hogy betörjön az északon Aleppónál kezdődő és Homszon meg Damaszkuszon át délen Daraáig tartó tengelybe, ami kifejezetten városias és fejlett régió. Az Iszlám Állam Aleppónál már több kisebb győzelmet aratott az Aszad-ellenes felkelők ellen, a hétvégén pedig 

kemény utcai harcok után betörtek Damaszkuszba,

és az al-Dzsazíra tudósítása alapján öt kilométerre megközelítették a szír főváros központját. Damaszkusz Aszali városrészében a terrorszervezet egységei két utcát is elfoglaltak, és 15 ellenzéki katonát megöltek.

Még soha nem került ilyen közel az Iszlám Állam Damaszkusz szívéhez

– nyilatkozta a lapnak az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (az egyetlen többé-kevésbé hiteles szíriai hírforrás) vezetője. 

A város külterületére még 2014 júliusában fészkelték be magukat az Iszlám Állam mudzsahidjei, miután kiszorították őket a gáztámadást is szenvedett Gúta városából, és innen nyomulnak most előre. A szír főváros lényegében három részre szakadt, a déli, ellenzéki ellenőrzésű kerületeket északról az Aszad-rezsim erői, délről az Iszlám Állam tartja nyomás alatt. A legnagyobb nyomás alatt persze a városi harcok örök vesztese, a civil lakosság van, mely naponta kénytelen elviselni légi- és rakétatámadásokat. A Damaszkusz elővárosi régiójának számító Kelet-Gútát hétfőn is bombázta Aszad légiereje, kéttucatnyi civilt megölve.

Damaszkusznak 2012 őszén már nagyon komoly harcokat kellett átélnie, melyek fellángolása valószínűleg újabb menekülthullámot indít el a Barada folyó mentén elterülő 2,4 milliós agglomerációból.