Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Osztrák kancellár: Senki sem akarja, hogy mindenki kerítéseket emeljen

2015.09.01. 12:44 Módosítva: 2015-09-01 14:23:20

A határkerítések, mint amilyeneket a magyar kormány épített, nem fogják megelőzni az embercsempészetet, vagy megoldani a menekültügyi válságot, mondta Werner Faymann osztrák kancellár az ORF-nek.

A local.at beszámolója szerint Faymann arról beszélt, hogy ez a hozzáállása nem a jó megoldás. Szerinte a lényeg az EU külső határainak védelme, és megszüntetni azokat az okokat, amik miatt a menekültek elhagyják otthonaikat. „Senki sem akarja, hogy mindenki kerítéseket emeljen. Ez nem érne célt az embercsempészek ellen, lerombolná Schengent és tönkretenné a közös EU-nkat" – mondta. „Tudjuk, hogy az embercsempészeknek megvannak a lehetőségeik, hogy kikerüljék a kerítést. Ezért csak egy politikai megoldás lehetséges" – tette hozzá.

A szolidaritás nem egyirányú, mondta. Több nyomást gyakorolna a kérdésben olyan országokra, mint Nagy-Britannia, Lengyelország és Csehország, amik kevesebb menekültet fogadtak. „A felelősséget maguktól eltoló országoknak tudniuk kell, hogy ez nem megy" – mondta. Azt mondta, hogy Ausztria egy sokszínű európai ország, ami tartja magát a nemzetközi vállalásaihoz, viszont szerinte az egyirányú szolidaritás nem járható út.

A populista jobboldali Szabadság Párt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache is megszólalt a magyar kerítés ügyében. Szerinte „természetesen szükség van arra is a határátkelők mellett, hogy kerítéssel védjék az országot, hogy az illegális embercsempész-maffia nem folytathassa gyilkos üzleteit" – mondta.

Szijjártó Péter kedden reagált Faymann hétfő esti nyilatkozatára. Szerinte csalódást keltő és érthetetlen, hogy egy szomszédos ország vezetője így nyilatkozik abban a kérdésben, amely Magyarországnak és Európának is történelmi kihívást és rendkívüli nehézségeket jelent,

ezért délutánra berendelték az osztrák nagykövetet

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek.