Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Angela Merkel visszaszólt Orbán Viktornak

2015.09.03. 16:34 Módosítva: 2015.09.03. 18:03

Visszautasította a német kancellár Orbán Viktor magyar miniszterelnök brüsszeli kijelentését, miszerint a menekültek áradata nem európai, hanem német probléma – írja az MTI a dpa német hírügynökség jelentése nyomán.

A dpa idézte Angela Merkelt, aki a svájci államfővel lezajlott találkozója után hangsúlyozta:  „Németország azt teszi, amit erkölcsileg és jogilag meg kell tennie. Nem többet és nem kevesebbet”. A kancellár arról is beszélt, hogy „olyan problémáról van szó, amely valamennyiünket érint”.

A német kancellár figyelmeztette Magyarországot a háborús, illetve polgárháborús menekültek védelmét előirányzó genfi konvenció betartására. Steffen Seibert német kormányszóvivő a Twitteren ezt idézte Angela Merkeltől:  "Európa egy értékközösség, a genfi menekültegyezmény pedig nélkülözhetetlen része ennek az értékközösségnek".

„A menekültekre vonatkozó genfi konvenció nemcsak Németországban érvényes, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamában” – fogalmazott Merkel. A kancellár emlékezetett: ennek elve az, hogy

azoknak kell védelmet kapniuk, akiknek védelemre van szükségük, ezt pedig valamennyi európai államnak tiszteletben kell tartania.

Fotó: Hannibal Hanschke

Korábban a budapesti német nagykövetség utasította vissza Lázár Jánosnak a Kormányinfón elhangzott, hasonló értelmű állítását. Lázár is a németekre hárította a Keletinél kialakult menekültügyi válsághelyzetet, és azt mondta: azért jelentek meg a menekültek tömegei Budapesten, mert „a német kormány meghívta a terített asztalhoz a szíriai menekülteket”, és reményt keltett bennük, hogy a szíriaiak engedély nélkül bejuthatnak, és ott maradhatnak. Ezért felszólította a budapesti német követséget, hogy menjenek ki a Keletihez, és ott magyarázzák el a menekülteknek, mi a valós jogi helyzet, és hogy mi vár rájuk Németországban.

A német nagykövetség sajtóosztályán erre közölték, nincs szándékukban kimenni a Keletihez. A budapesti diplomáciai képviselet szerdán honlapján egy magyar és angol nyelvű közleménybenfoglalta össze a német kormány jelenlegi álláspontját. Ebben azt hangoztatták, hogy a dublini egyezmény érvényes európai jogszabály, így a menekültstátuszt kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba.

Visszautasították Lázár másik állítását is. Azt mondták, nem Merkel kancellár jelentette be, hogy a szíreket mentesítenék a dublini megállapodásban előírt procedúrák alól. Ez egy félreértés volt, amely elterjedt a nemzetközi sajtóban.