Hárommillió liter viszki folyt ki és tűznádó tombol Kentuckyban

2015.09.04. 20:57

Villám csapott a Jim Beam egyik raktárépületébe Kentuckyban, aminek következtében több mint hárommillió liter viszki ömlött ki. A gyúlékony szesz előbb egy kisebb patakba, majd onnan egy közeli tóba folyt tovább.

A tragédia ezzel azonban nem ért véget, mert egy újabb villám következtében a víz felszínész úszó alkohol lángra kapott, majd egy arra tartó kisebb tornádó felkapta és az égbe emelte a lángokat is.

A szakértők szerint egy-egy tűznádó akár harminc méter magasra is törhet, a Daily Mail pedig arról számolt be, hogy a Jim Beam – hiába vált az időjárás áldozatává – most mintegy 20 millió forintos bírságra számíthat környezetszennyezés és a tó halállományának veszélyeztetése miatt.

Tavaly egy Missouriben kialakult tűznádóról is beszámoltunk, akkor egy farmer szerette volna leégetni a földjét, ám a szél belekapott a lángokba, és tornádóként kavarta fel a tüzet. A meteorológusok egyébként azt mondják, hogy tűzörvények gyakrabban alakulnak ki, mint gondolnánk, de legtöbbször erdőtüzekben, így nem nagyon láthatjuk őket. Ahogy magukba szívják a környező törmeléket, sokszor tovább is gerjesztik a tüzet, de a tölcsért csak ritkán lehet ennyire tisztán kivenni, mint a Jim Beam-raktár esetében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport