Csak most lett lakható egy Fukusima melletti város

2015.09.05. 08:20

Szombaton oldották fel egy Fukusimával szomszédos japán városban 2011-ben elrendelt kiürítési parancsát,  írja  a New York Times. Naraha 7400 lakója most már visszatérhet a négy évvel ezelőtti cunamit követő földrengésben megrongálódott erőmű mellé. 

A város polgármestere, Yukiei Matsumoto szerint ez egy történelmi pillanat. Összesen ugyanis hét olyan japán település van, ami a leolvadt reaktorú erőműből szivárgó radioaktív sugárzás miatt lakhatatlanná vált. Naraha az első ezek közül, ahová négy év után vissza lehet költözni, mivel a kormány szerint a sugárzás szintje az egészégre káros érték alá csökkent.

A visszaköltözés azonban nem egyik napról a másikra fog megtörténni, mivel a nagyjából 2600 lakásból egyelőre csak 100 lakható, és az ainfrastruktúra is katasztrofális állapotban van. Nincs például működő kórháza a településnek, és a prefektúra csak jövő februárban fog új egészségügyi központot létesíteni a térségben, és bevásárlóközpont is csak jövő nyártól fog működni (idén júliustól viszont Narahába is szállít élelmiszert egy bolthálózat).

A lakosok személyi sugárzásmérőket kapnak, amivel rendszeresen ellenőrizniük kell magukat, és a város ivóvízellátásának sugárszennyezettségét is figyelni kell még a nap 24 órájában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport