Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Porosenko: Hadi- vagy szükségállapot bevezetése esetén elmarad az alkotmánymódosítás

2015.09.09. 19:27
Elmarad az úgynevezett decentralizációs alkotmánymódosítás, amely nagyobb önrendelkezést biztosítana a helyi közösségeknek, beleértve a kelet-ukrajnai térséget is, ha hadi- vagy szükségállapotot kell bevezetni Ukrajnában – jelentette be szerdán az MTI szerint Petro Porosenko ukrán elnök a regionális fejlesztési tanács ülésén.

Az államfő szavai szerint az alkotmánymódosítás sorsa a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezését célzó minszki megállapodások teljesítésének folyamatától függ.

„Ha Moszkva mégis úgy dönt, hogy eltemeti a minszki megállapodásokat, akkor visszatérünk az eredeti alkotmányhoz” – szögezte le Porosenko. „Ha ne adj isten, a helyzet odáig fajul, hogy hadi- vagy szükségállapotot kell bevezetnünk, akkor semmiféle szavazás nem lesz az alaptörvény módosításáról” – tette hozzá.

Gránátot dobtak a tüntetésen

Augusztus 31-én szavazta meg a törvényhozás első olvasásban a decentralizációs alkotmánymódosítást, ami után a javaslatot ellenző radikális tüntetők megrohamozták a parlament épületét, és nekitámadtak a rendfenntartóknak. Egy tüntető gránátot dobott a rendőrsorfal mögé. A robbanás következtében, illetve a zavargás megfékezése közben legalább három ukrán nemzeti gárdista életét vesztette, és 140-en sérültek meg, zömében szintén gárdisták és rendőrök.

Az alkotmánymódosítást első olvasásban 265 képviselő támogatta. A végleges szavazáskor azonban már a 450 fős ukrán parlament kétharmadának, azaz több mint 300 képviselőnek a szavazata szükséges az előterjesztés elfogadásához. Az Oleh Ljasko vezette populista Radikális Párt bizonyosan továbbra sem támogatja majd az alkotmány módosítását, mivel az augusztus 31-i szavazás után 21 tagú frakciójával kilépett a kormánykoalícióból. Még nem tudni, hogy a parlament mikor tűzi napirendjére a végső szavazást az alkotmánymódosításról.