Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Az ISIS propagandacélokra használja a tengerbe fulladt menekült kisfiú fényképét

2015.09.10. 11:40

Az Iszlám Állam (ISIS) saját propagandacéljaira használja fel a török tengerparton holtan talált, hároméves szír kisfiúról készült képet. A hároméves Ajlan Kurdi holttestét a törökországi Bodrum tengerpartján találták meg. A kisfiú ötéves bátyja és édesanyja szintén életét vesztette, amikor elsüllyedt a Görögországba tartó csónakjuk.

Az egész világot elborzasztó, a politikát pedig cselekvésre késztető képet most az Iszlám Állam használja fel saját céljaira. A kép az ISIS angol nyelvű propagandaújságjában, a Dabiqban jelent meg, írja a Spiegel.

A tengerparton fekvő halott kisgyerek képéhez ezt írták: „Veszélyes, ha az ember elfordul a dár al-iszlámtól." A dár al-iszlám (az iszlám háza) ebben az esetben magát a terrorista Iszlám Államot jelenti, amely százezreket kényszerített menekülésre. Ajlan Kurdi és családja is ezért menekült el a szíriai Kobaniból, ahol a kurdok harcolnak az ISIS ellen.

A kép üzenete ebben az esetben tehát: így jár mindenki, aki megpróbál nyugatra menekülni. A cikk szerint a nyugatra menekülés eleve „nagy és veszélyes bűn”, ott ugyanis csak „kéjvágy, drogok és alkohol” várják az embert, és a muszlimok a hitüket is elhagyják. A cikk hasonló céllal megemlíti az Ausztriában talált hűtőkocsi esetét is, amelyben 71 ember fulladt meg.