Taksony
-2 °C
3 °C

Nézzék meg ezt az arcot! Szavazna bárki is erre?

2015.09.11. 00:34

Ezt pár hónapja senki nem gondolta volna: könnyen lehet, hogy az Egyesült Államokban a két párt legradikálisabb jelöltjei fognak megmérkőzni jövőre a Fehér Házért. Donald Trump ugyanis tovább növelte előnyét vetélytársaival szemben

Bernie Sanders pedig lehagyta Hillary Clintont

Kezdjük azzal, mi a helyzet a republikánusok háza táján: Donald Trump ingatlanmágnás a CNN és az ORC csütörtökön nyilvánosságra hozott közös közvélemény-kutatása alapján elérte a 32 százalékos támogatottságot a párt szavazóinak körében, miközben idén még a Fehér Házra pályázó politikusok egyikének sem sikerült átlépnie a 30 százalékos határt. Trump a legutóbbi, augusztusi szondázás óta 9 százalékpontnyit erősödött. Az övénél is nagyobb, 10 pontos növekedést mutattak ki viszont Ben Carson visszavonult idegsebésznél, aki most 19 százalékkal áll a második helyen. A korábban általunk is esélyesebbnek tartott jelöltek sehol sincsenek: Jeb Bush 9 százalékra esett vissza, Ted Cruz 7, Mike Huckabee volt arkansas-i szenátor és Scott Walker wisconsini kormányzó egyaránt 5-5 százalékon tengődik.

Trump népszerűsége - Megyn Kelly Fox-műsorvezetőre tett gusztustalan megjegyzése ellenére - a nők és a diplomások körében is nőtt: az előbbi csoportban 13 ponttal, 33 százalékra, az utóbbiban pedig 12 ponttal, 28 százalékra. A republikánusok radikális szárnya, a Teadélután mozgalom hívei között Trump 41, Carson 21, Cruz 11 százalékos támogatottságot élvez.

Eközben a New York-i médiamágnás folytatja az elemzők megrökönyödésére középtávon is sikeres trollkampányát. Legutóbb a szintén a republikánusok között elég ügyesen próbálkozó Carly Fiorinát, a HP volt vezérigazgatóját pocskondiázta: 

Nézzék meg ezt az arcot! Szavazna bárki is erre? El tudják képzelni, hogy ez lenne az új elnökünk arca?

Donald Trump már Carsont is bekóstolta, akiről azt állította:

Egy középszerű orvos, akihez képest még Bush is olyan, mint az Energizer-elemek reklámnyuszija.

Ben Carson egyébként az idegsebészet Paganinije, aki a szakmájában elsőként választott szét sikerese sziámi ikreket.

Hillary hátrányban

A demokratáknál fontos fejlemény, hogy Bernie Sanders vermonti szenátor a Quinnipiac Egyetem közvélemény-kutatásának csütörtöki adatai szerint befogta, sőt, lehagyta Hillary Clintont az előválasztási küzdelem első fordulóját rendező Iowában. A mérés szerint Sanders 41, Clinton pedig 40 százalékon áll a kulcsállamban, melynek február 1-i előválasztási fordulója rendszerint meghatározza a jelöltállítás menetét.

A hibahatáron belüli mérés kitért a Fehér Házért folyó küzdelembe még hivatalosan be sem szállt Joe Biden alelnökre is, akit még így is a megkérdezettek 12 százaléka támogatna.