Százezer ember otthonát öntötte el az áradó japán folyó

2015.09.11. 09:32 Módosítva: 2015.09.11. 09:50

Japán keleti részén a szokatlanul heves esőzések miatt megáradt a Kinugawa folyó, és csütörtökön elöntötte Dzsoszó városát. Több mint százezer lakót kitelepítettek a régióban, egy ember biztosan meghalt, és legalább 22 eltűnt. Többeket valószínűleg a földcsuszamlások miatt összedőlt házak temettek maguk alá. 

A 65 ezres, Tokiótól északra fekvő város a Japánon szerdán végigsöprő gigatájfun miatt került víz alá. Az esőzés során 600 milliméternyi csapadék hullott le rövid idő alatt az ország keleti részére, miközben az előrejelzések csak 200 millimétert jósoltak. A katasztrófa Dzsoszót és környékét érintette a legsúlyosabban, de a szomszédos Tocsigi régióban is ki kellett telepíteni 90 ezer embert, további 116 ezernek pedig szintén azt tanácsolták, hogy inkább hagyja el otthonát. 

Dzsoszóból rengeteg lakost kellett katonai helikopterekkel kimenteni a házuk tetejéről, több mint hatszázan még mindig mentésre várnak. 12 mentőhelikopter és 55 katona dolgozik jelenleg a mentésen, de ezt tovább tervezik emelni. A kormány sürgősségi központot állított fel az árvízkárosultaknak. 

Az árvíz a közeli Fukusimát is érintette, ami tovább súlyosbítja a helyzetet, mivel a 2011-es atomerőmű-baleset helyszínét is elárasztotta. Az ottani vízszivattyúk nem bírták a fokozott terhelést, így a szennyezett, több száz tonnányi víz kiömlött az óceánba. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport