16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Ausztria a németek után megy, megerősíti a határellenőrzést

2015.09.14. 12:10 Módosítva: 2015.09.14. 13:17

Ausztria 2200 katonával erősíti meg a rendőrséget, és Németországhoz hasonlóan bevezeti az ellenőrzést a határain, jelentette be hétfőn délelőtt Werner Faymann osztrák kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár. Ez a Magyarországgal közös határra is vonatkozik. Az ideiglenes határellenőrzés bevezetését Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter is megerősítette. Erről tájékoztatták már az Európai Bizottságot is.

"Ha Németország határellenőrzést vezetett be, nekünk is ezt kell tennünk" - magyarázta az intézkedést Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár. "Ennek egy világos jelzésnek kell lennie az érintettek számára, hogy rendezetlen módon nem lehet átjönni a határokon".

Ausztria azonban a határőrizeti feladatokat érzékeny módon, és nem szögesdrótokkal és vízágyúkkal fogja megoldani, mondta az alkancellár. Ahogy Németország, Ausztria sem mondta fel a schengeni kódexet. Ezt az intézkedést lehetővé teszi a schengeni megállapodás.

A határon szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak végezni az osztrák rendőrök. Az intézkedés kora délután életbe is lép. Reinhold Mitterlehner azt mondta: a következő lépésben azt szeretnék elérni, hogy az érkező menekülteket a határon tudják regisztrálni, és az ehhez szükséges meghallgatásokat is ott akarják lefolytatni.

Mitterlehner azt is mondta, hogy néhány százezer menekült van úton Ausztria felé, és vannak olyanok a migránsok között, akik vissza akarnak élni a menekültjoggal. Már az osztrák lakosság körében is felütötte a fejét a félelem a helyzet miatt. Mitterlehner szerint a lakosságot és az osztrák segélyezési rendszert nem lehet túlterhelni.

Az osztrák kancellár külön hangsúlyozta: a rendőrségnek két feladata van, a határok ellenőrzése és a menekültek segítése. Werner Faymann kancellár arra hívta fel a figyelmet, hogy a hadseregnek elsősorban a humanitárius feladatokban kell segítséget nyújtani, mégpedig az ország belsejében lévő gyűjtőpontokon. Egy részük azonban a rendőrség oldalán részt vesz a határ biztosításában is. A határellenőrzés továbbra is a rendőrség feladata.

"A menekültek jogai nem helyeződtek hatályon kívül: aki menedéket keres, az továbbra is megteheti ezt", hangsúlyozta az osztrák kancellár. Németország sem zárta le teljesen a határait, és eddig egyetlen menedékkérőt sem küldött vissza Ausztriába.

A határellenőrzés bevezetése csak egy erős jelzés arra, hogy ezt a problémát egyedül nem tudja megoldani Ausztria és Németország, mondta Faymann. Európának aktivizálnia kell magát Görögországban, hogy megfelelő ellenőrzést és fogadóállomásokat alakítsanak ki, amelyeken betartják a menekültügyi jogszabályokat. Szükség van olyan Európán kívüli táborokra is, ahol az emberek megfelelő ellátást kapnak. Európán belül pedig az egyetlen megoldás az, ha a menekülteket kvóták szerint osztják el, mondta az osztrák kancellár.

Ausztria az elmúlt napokban is teljesen ellentmondásos nyilatkozatokat tett.  Vasárnap délután Werner Faymann osztrák kancellár arról beszélt, a németek lépése után Ausztria nem fog most határellenőrzést bevezetni a magyar határon. Sebastian Kurz külügyminiszter azonban pár órával később már az ORF 2 Im Zentrum című politikai talk show-ban azt mondta: Ausztriának mindent Németországgal összhangban kell tennie, mivel a menekültek számára Ausztria "az utolsó vonzó ország" Németország előtt. Kurz szerint a német döntés vészhelyzetet idézett elő, melynek súlyos negatív következményei lesznek.  • Hírek
  • Hírek