István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

A szerb sajtó is felfigyelt a gépfegyveres dzsipre

HUS 9309
2015.09.14. 15:57

A szerb sajtó java hétfőn reggel még Novak Đoković tizedik Grand Slam-győzelmét ünnepelte, nem sokkal később minden visszatért a megszokott kerékvágásba: a menekültválságról szólnak a vezető anyagok.

„Leleplezték Orbán tervét – legálissá teszik azt, amit egyetlen EU-tagállam sem engedélyez” címmel szemlézi a Blic.rs az Index pénteki cikkét, amelyben a migránsügyi csomag részleteit ismertettük. A lap szájbarágós illusztrációt is közölt a magyar miniszterelnökről, akinek a zakóját szenvedő menekültek portréival díszítették. Idézik Kovács Zoltán kormányszóvivőt is, aki a magyar kormányt ért bírálatokat elfogadhatatlannak nevezte. Szerinte az elmúlt kilenc hónapban végzett munka hősies volt, az Európai Unió schengeni határait segítség nélkül képtelenség megvédeni.

A Politika Online azt boncolgatja, hogy a szerbek kevésbé megosztottak a menekültkérdésben, mint más nemzetek. Megkérdezték erről Čedomir Antić történészt, a Haladók Klubjának vezetőjét, aki szerint ez három okkal magyarázható: 

  • a szerbek azért megértőbbek, mert maguk is sokat vándoroltak
  • a menekültek nem akarnak Szerbiában maradni, nem nehezedik akkora nyomás a gazdaságra
  • a politikai elit többé-kevésbé pozitívan viszonyul a kérdéshez.

A B92 képriportot közöl a Beta és az AP hírügynökség alapján, a gépfegyverrel felszerelt katonai terepjáróra is felfigyeltek. „Hummer a magyar határon” címmel közöltek írást.

A Tanjug hírügynökség a magyar rendőrségre és az M1 csatornára hivatkozva írta meg, hogy hétfőn már délig annyi menekült lépte át a határt, mint előző nap összesen.

A vajdasági magyar hírportálok közül a Magyar Szó online Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét idézi vezető anyagában „Európa nem a megoldás, hanem maga a probléma” címmel. Ez egy vasárnap reggeli MTI-hír a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elhangzottakat foglalja össze. 

A Pannon RTV azt írja, hogy a nap végéig majdnem húszezer ember érkezhet a magyar határnál lévő Horgosra, ahol félóránként áll meg egy-egy zsúfolásig tömött busz.