Klaudia
0 °C
12 °C

A Berlinben lelőtt terroristát nem utasíthatták ki, mert Irakban halálra ítélték

000 DV2129701
2015.09.18. 14:50

A Berlinben csütörtökön nyílt utcán lelőtt iraki iszlamista terrorista nem most érkezett menekültként az országba, de az eset így is komoly tanulsággal szolgál a német hatóságoknak

A 41 éves, iraki születésű Rafik Y. 1996-ban került Németországba, ahol menekültstátuszt kapott. A német rendőrség 2004-ben szerzett tudomást arról, hogy Rafik Y. kapcsolatban áll az  Anszár al-Iszlám nevű terrorszervezettel.   

Várták a „vendég” érkezését

2004 márciusában a német hatóságok jelzést kaptak az északi-iraki kurd titkosszolgálattól, ami Észak-Irakban elfogott egy terrorizmussal gyanúsítható embert.  A kurdok által elfogott Jasszin F. is hat éve élt már akkor Münchenben menekültként, de azóta legalább hússzor megfordult Irakban. 

Jasszin F. az al-Kaidával kapcsolatban álló Anszár al-Iszlám nevű terrorszervezet futára volt. A német titkosszolgálat emberei elutaztak Szulejmánijjába, és több hónapon át hallgatták ki a férfit. A futár noteszában három, Németországban élő iraki neve is szerepelt. Egy Stuttgartban és egy Augsburgban élő férfi mellett ott volt a noteszben a berlini Rafik Y. neve is (az akkori híradások még Rafik M.-ként emlegetik).

Több arra utaló jel volt, hogy a csoport merényletet akar végrehajtani a Berlinbe látogató akkori iraki miniszterelnök, Ijád Alávi ellen. A kormányfőt a Deutsche Bank vezetőivel való találkozón akarták meggyilkolni. A német titkosszolgálatok figyelni kezdték a három, Németországban élő irakit. A csoport tagjai többször megfordultak azokon a helyszíneken, ahová az iraki kormányfő látogatását várták. Lehallgatták a telefonjaikat is, amelyen többször beszéltek kódolva a „vendég” közelgő érkezéséről.

Alávi nevét sohasem mondták ki. Egy e-mailben „Ijád Malávi bácsi" érkezéséről írt egyikük, egy lehallgatott telefonbeszélgetésben pedig egyikük azt mondta: "az e-mailben, amit küldtem, cseréld ki az M.-et A-ra". Valljuk be, egy rendesen kódolt üzenet nem ilyen. Nem zárható ki, hogy botcsinálta terroristákról volt szó, vagy valakik rajtuk keresztül akarták tesztelni a német hatóságok éberségét.

Nem szerette, ha gyalázták a vallását

A három, Németországban élő férfit, köztük Rafik Y.-t végül az iraki kormányfő decemberi látogatásakor vették őrizetbe a németek. Külföldi terrorszervezettel való kapcsolattartás és merényletkísérlet miatt 2008-ban jogerősen elítélték őket Stuttgartban. Rafik nyolc évet kapott. 

Miután a büntetésbe az előzetes letartóztatásban töltött éveket is beszámították, Rafik 2013 márciusában szabadult. A hatóságok azonban ezután is „veszélyes elemként" tartották nyilván, miután 2013-ban megfenyegetett egy ügyintézőnőt egy munkaügyi központban, de fenyegetett bírónőt és rendőröket is. Amikor a hatóságok emiatt kérdőre vonták, szinte mindig arra hivatkozott, hogy a vallását gyalázták, azért volt agresszív.

A férfi egy egyszobás lakásban élt Berlinben, de nyomkövetőt kellett viselnie. A bokára szerelt nyomkövetőt viszonylag könnyű eltávolítani, akár egy késsel is le lehet vágni a műanyag rögzítést. Ezt azonban azonnal érzékelik a rendőrség központjában, és ez a büntetés súlyosbítását is maga után vonhatja.

Tesztelte a rendőröket

Lapinformációk szerint Rafik idén egyszer már eltávolította a nyomkövetőt , amivel valószínűleg csak azt akarta tesztelni, milyen gyorsan veszik ezt észre a rendőrök. Csütörtökön reggel újra eltávolította a nyomkövetőt, majd egy késsel a kezében kiment az utcára, kiabált és a járókelőket fenyegette.

A dühöngő férfit látva a járókelők is hívták a rendőrséget, de a nyomkövető eltávolítását a rendőrség is észlelte, ezért addigra már ki is küldtek egy járőrt a helyszínre.

Amikor a járőrkocsi odaérkezett, és hangosbeszélőn felszólították, hogy tegye le a kést, a férfi rátámadt egy rendőrnőre, akit a nyakán és a vállán sebesítette meg. A rendőrnő kollégája előkapta a pisztolyt, és többször rálőtt: a férfi halálos sebet kapott, de egy lövedék a rendőrnő veséjét is eltalálta. A rendőrnő azóta túl van az életveszélyen. 

Irakban halálra ítélték

Az egyelőre nem tudható, hogy a férfi terrorcselekményre készült-e, vagy csak begőzölt. Korábbi   ügyvédje az mondta róla: évekkel ezelőtt is az volt az érzése, hogy a férfi szellemileg labilis, váratlan dührohamok kapják el, és tulajdonképpen elveszítette a kapcsolatát a valósággal.

Az eset nagy feladvány Németországnak. A Die Welt szerint ugyanis börtönbüntetése letöltése után az azóta is agresszíven viselkedő Rafikot a menekültügyi törvények alapján azért nem utasíthatták ki az országból és küldhették vissza Irakba, mert ott a merényletkísérlet miatt távollétében halálra ítélték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!