Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

És a menekültválság mellett mi történt a világban?

2015.09.18. 17:50
Melegrekordok dőlnek meg, de már nem tart sokáig. Farkaskölyköket láttak a Bükkben. Burkina Fasóban az elnöki testőrség rosszabb, mint a terroristák. Hamarosan véget ér az első Magyar Klipszemle. Amerikában már nem a négereket verik. Apropó, tudja, miért hülyeség az antibakteriális szappan?

1) Mindjárt véget ér a nyár, de addig még visszakézből kioszt pár melegrekordot

Rövidesen elbúcsúzhatunk a rövidnadrágtól, az ablaktörlő nélküli napszemüvegtől és a sokfaktoros naptejektől. Csütörtökre virradóan újabb melegrekordok dőltek meg; Budapesten 21,3 Celsius fokot mértek: ez magasabb az 1982-es 18 foknál, illetve az abszolút rekordnál, az 1947-es pannonhalmi 21,2 foknál. Napközben Szeged külterületén 36,4 fok volt, ami újabb rekordnak számít: a korábbi, 35 fokos csúcsot ugyancsak 1947-ben mérték. Jó esély van rá, hogy ma is új rekordert avathatunk, de hétvégén már készítsük elő az esőköpenyt, a hosszúnadrágot és a sapkákat, mert jön az ősz.

2) Húsz forint a krumplis lángos, mikor mond le Lázár János?

A Miniszterelnökséget vezető miniszterről már korábban is rebesgette a sajtó, hogy lemond, ha a kabinetfőnökké kinevezett Rogán Antallal kell együtt dolgoznia. A csütörtöki sajtótájékoztatón több újságíró többféleképpen próbálta meg kitaposni Lázárból, hogy lemond-e, de egyértelmű választ egyikük sem kapott. Lázár annyit elmondott, hogy a miniszterelnök hétfőn tájékoztatja az érintetteket a szervezeti átalakítás várható következményeiről – ha tényleg a lemondást fontolgatja, erre hétfő előtt nem kerülhet sor.

3) A kultúránkat nem tisztelő vadállatok randalíroznak Magyarországon

A Minap.hu szúrta ki, hogy a Bükkben évek óta kóborló anyafarkas az elmúlt hónapokban visszavonult a nyilvánosság elől. Honfoglaló mítoszokban hívők joggal gondolhatták, hogy az új Romulust és Remust szoptatja valahol, de a valóság persze jóval prózaibb: öt kölyöknek adott életet, és az ő gondozásukkal volt elfoglalva. A kölykökkel együtt a bükki farkasállomány egyedszáma legalább tízre nőtt.

Ha ön 1) amerikai fogorvos 2) Semjén Zsolt 3) a 7.62-es kaliberű lőfegyverek megszállottja, tartsa észben, hogy fokozottan védett nagyragadozókat elejteni BŰN-CSE-LEK-MÉNY. 

4) Izmir az új Las Vegas, csak szerencsejáték helyett az embercsempészet a nagy biznisz

Utazó riporterünk, Földes András szerint a harmadik legnépesebb törökországi város, Izmir ma a Szíria-Európa útvonal egyik legmozgalmasabb állomása. Az Európától néhány kilométerre fekvő, 2,5 milliós Izmir eddig is Törökország liberális fellegvárának számított, de mostanra akkora lett az átutazók forgalma, hogy az embercsempészek alig tudják tartani a tempót a megnövekedett kereslettel. A török és görög parti őrség persze figyeli az érintett tengeri szakaszt, de még így is napi háromezren indulhatnak útnak – feltéve, hogy hajlandók fejenként 1200 dollárt fizetni. 

5) És akkor jött a testőrség, túszul ejtették az ideiglenes elnököt, és betiltották a sajtót

Afrikában demokratikus úton hatalomra jutni már-már cikinek számít, a vérontás és a puccs sokkal gyakoribbak arrafelé. Csütörtökön Burkina Fasóban (ami egyébként annyit jelent: becsületes emberek országa) az elnöki testőrség tagjai berontottak a kabinet ülésére, és foglyul ejtették Michel Kafando ideiglenes elnököt és Yacouba Isaac Zida miniszterelnököt. Ez nem túl szerencsés első lépés a demokratikus átmenet felé, pedig mindenki várta az első szabad választásokat, miután lemondott a 27 éve kormányzó, szintén puccsal hatalomra jutott korábbi elnök, Blaise Compaore.

A testőrség közben a sajtóra is rátelepedett: néhány rádióállomást azóta le is állítottak. Értik már, miért mondta azt az átmeneti parlament vezetője, Moumina Cheriff Sy, hogy az elnöki testőrség jelenti a legnagyobb veszélyt az országra? Vajon hogy bánnak ezek az ellenségeikkel? 

6) A Fed egyelőre nem emelt kamatot, de még idén megtehetik, és azt mind meg fogjuk érezni

A második világháború óta az Egyesült Államok a világ legnagyobb gazdasági hatalma; nem csoda, hogy azóta dollárban számoljuk a nyersanyagok árát, dollárban bonyolítják a nemzetközi kereskedelem legnagyobb részét, és sokan még akkor is dollárban takarékoskodnak, ha nem az a saját országuk devizája. Ha az amerikai jegybank, a Fed kamatot emel, az a dollár erősödésével járhat, de a dollár alapú globális kereskedelem miatt ez a világon szinte mindenhol éreztetné a hatását. De nem biztos, hogy ezzel mindenki jól járna

7) A McDonald's nem segített a Burger Kingnek a McWhopper-projektben, mégis elkészülhet a szuperhamburger

A Burger King augusztus végén rukkolt elő a McWhopper ötletéve: a szuperszendvics a Burger King Whopperét és a McDonald's Big Macjét kombinálta volna. A BK úgy tervezte, hogy a szendvicset egy napig lehetett volna kapni egy atlantai gyorsétteremben, és a bevételeket jótékony célra fordították volna. Aztán a McDonald's vezérigazgatója beleült a partvisnyélbe, lenyelt egy kormányszóvivői menedzsertablettát, és kimérten visszautasította az ajánlatot.

Ezzel kútba is esett volna a junkfood egyik csúcsteljesítménye, ha nincsenek önkéntesek, akik kézműves termékként gyártják le a McWhoppert – ahogy mi tettük az Indexnél –, vagy ha a BK nem talál új partnereket a projekthez. Szerencsére a Burger King megegyezett négy hamburgergyártó céggel, hogy együtt fogják gyártani az egy napig kapható Békeburgert, amit a nemzetközi békenapon, szeptember 21-én fognak árulni a BK atlantai éttermében. Csak 1500 szendvics készül, szóval jobb, ha már most sátrat vernek az üzlet előtt. 

8) Bocsánat, ez itt az új hidegháború, ahol nem a négereket, hanem a muszlimokat verik?

De tényleg, hányat írunk? A friss hírek címeit átpörgetve akár azt is hihetnénk, hogy 1974-et.

Címlaplány - Ádám és Aljona

9) Az „antibakteriális szappan” szóösszetétel megnyugtató zsongású, de értelme, az semmi

Egy új tanulmány szerint az antibakteriális szappanok fő hatóanyaga, a triklozán semmivel sem jobb fertőtlenítő, mint a hagyományos szappanok. A Koreai Egyetemen végzett kísérlet azt az eredményt hozta, hogy a legmagasabb triklozántartalmú szappanok sem pusztítanak el több baktériumot, mint az átlagos szappanok, de az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti hatóság szerint bőrirritációt és allergiás tüneteket is okozhatnak. 

10) Magyar kutató vezetésével fedeztek fel két, egymással keringőző fekete lyukat egy galaxisban

Haiman Zoltán, a Columbia egyetem kutatójának vezetésével készült el az a Nature-ben megjelent tanulmány, amely bizonyítja, hogy az egyik galaxis közepében két szupermasszív fekete lyuk kerülgeti egymást. Minden nagyobb galaxis közepén van egy ilyen. A galaxisok a térben mozogva viszonylag gyakran ütköznek össze és olvadnak eggyé; ilyenkor a két fekete lyuk besüllyed az új galaxis középpontjába, és ott elkezdenek egymás körül keringeni.

Fotó: NASA

Hogy léteznek-e ilyen feketelyuk-párok, azért fontos kérdés, mert az elméletek szerint ezek gravitációs hullámokat bocsátanak ki. A gravitációs hullámok létét Einstein jósolta meg, de közvetlenül még nem sikerült megtalálni és megvizsgálni őket: ez a kozmológia egyik Szent Grálja. Haiman és csoportja viszont közvetlen bizonyítékot talált rá, hogy a korábban megfigyelt periodikus fényesség-fluktuációt tényleg egy feketelyuk-páros okozhatja. 

11) Kamera! Fény! Csapó! Klipszemle!

Csütörtök-pénteken tartják-tartották a Toldi moziban az 1. Magyar Klipszemlét, ahol a zsűritagok összesen 10 kategóriában értékelik a 2010 után készült zenés videoklipeket. Az egyes kategóriák továbbjutóit azóta már közzétették az esemény Facebook-oldalán, de a 2010 előtti remekművekre csak az Indexen lehet szavazni. Neo, Dopeman, Akkezdet Phiai, Belga, Quimby, Yonderboi vagy a Tankcsapda a legjobb? Gyerünk szavazni

12) Zárt kapuk mögött tartják a Magyarország–Feröer Eb-selejtezőt a románok elleni meccsen tapasztalt rendbontás miatt

Zárt kapuk mögött kell megrendezni október 8-án a Magyarország–Feröer Eb-selejtezőt. Az UEFA azért döntött így, mert a Románia elleni mérkőzésen komoly rendbontást tapasztaltak. A Magyar Labdarúgó Szövetség szerint az UEFA döntése aránytalanul súlyos, ráadásul

nem veszi figyelembe a szurkolók elsöprő többségének kimondottan sportszerű viselkedését, és kifejezetten rossz üzenetet küld egy olyan magyar–román mérkőzés után, amelynek általános hangulatáról minden jelenlévő pozitív tapasztalatokat szerezhetett.

A stadionbezárás mellett az UEFA 70 ezer eurós büntetést is kiszabott a FARE (Football Against Racism in Europe – Futball a Rasszizmus Ellen Európában) szervezet anonim megfigyelőinek jelentése alapján. A válogatottnak a románok elleni selejtező volt az első olyan meccse, amire szurkolói kártya nélkül is lehetett jegyet venni.

A tavaly októberi, bukaresti selejtező után szintén büntette az MLSZ-t az európai szövetség, akkor 30 ezer eurót kellett fizetni, a finnek elleni mérkőzésre pedig bezárattak két szektort.

13) Horrorisztikus sérüléssel és botrányos bírói ítéletekkel indult a Bajnokok Ligája

Minimum igazságtalan, de inkább életveszélyes játékvezetői ítéletekkel indult a Bajnokok Ligája nyitónapja. A PSV Eindhoven-Manchester United-meccsen a hazaiak mexikói védője, Hector Moreno alig tíz perc után brutális becsúszással intézte el az angolok balhátvédjét, a húszéves Luke Shaw-t. Méterekről csúszott be, és a 80 kilójával szó szerint kettétörte a védő lábszárát. Nicola Rizzoli bíró sárgát sem adott, nemhogy pirosat, és természetesen büntetőt sem fújt.

Pedig a történtek bőven indokolták volna. Már az is 10 percig tartott, mire a kettős lábtörést szenvedett Shaw olyan állapotba került, hogy hordágyon le lehetett vinni a pályáról. Shaw oxigénmaszkot kapott, és az öltözőben zokogott. Az edzője szerint ebben a csoportkörben már biztosan nem játszhat.

Fotó: John Peters

A húszéves Shaw a Manchester United összes meccsén játszott ebben a szezonban, és az angol válogatottban is számították rá, de most már az is kérdéses, hogy az Európa-bajnokságon játszhat-e.