Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

34 gyerek halt éhen egy dél-szudáni ENSZ-központban

2015.09.22. 06:44

 Harmincnég kisgyerek halt éhen alultápláltság miatt egy, az ENSZ által működtetett civil segélyközpontban Dél-Szudánban szeptember első hetében. A gyerekek még ötévesek sem voltak, írja az MTI.

A halálesetek a dél-szudáni Bentiu városban lévő ENSZ-létesítményben történtek. A szervezet a dél-szudáni fegyveres konfliktus elől elmenekült mintegy 112 ezer embernek nyújt ott menedéket.

Dél-Szudánban mintegy negyedmillió gyerek súlyosan alultáplált. Az UNICEF az ENSZ világélelmezései programjával (WFP) a közelmúltban közös, jövő májusig tartó élelmezési programot indított a térségben, hogy kétmilliónál több gyereknek, várandós és fiatal anyának nyújtson segítséget.

Az év eleje óta mintegy 60 ezer helyi lakos hagyta el az öt éve függetlenné vált Dél-Szudánt, többségük az "anyaországba", északra menekült. 2013 decembere, a fegyveres viszály kirobbanása óta összességében mintegy 555 ezer ember menekült el Dél-Szudánból. 1,5 millió ember az országban maradt ugyan, de kénytelen volt elhagyni otthonát.

Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Két évre rá súlyos erőszakba torkoltak a Slava Kiir elnökhöz hű katonák és a Riek Machar volt alelnök hívei közötti törzsi ellentétek. Az etnikai alapú konfliktus azóta országossá terebélyesedett, és eddig mintegy tízezer halálos áldozata van.