Gál
3 °C
16 °C

Tojással dobálták meg a koszovói miniszterelnököt a parlamentben

2015.09.22. 14:45

Ellenzéki képviselők tojással dobálták meg a koszovói miniszterelnököt a pristinai parlament keddi ülésén - jelentette az MTI. Isa Mustafát az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt tagjai dobálták meg, miközben a Szerbiával kötött legújabb, augusztus 25-i brüsszeli megállapodásokról beszélt. Az ülést az incidenst követően megszakították, három képviselőt pedig elővezettek.

Az őszi ülésszakban ez már a második ülés volt, amit meg kellett szakítani. Múlt csütörtökön az ellenzék tiltakozott az ellen, hogy a következő ülésen Mustafa ismertesse a brüsszeli megállapodás részleteit. Az ellenzéki politikusok azért háborodtak fel, mert szerintük a Szerbia és Koszovó közötti megállapodás túl sok jogot biztosít a Koszovóban kisebbségben élő szerbeknek.

Isa Mustafa kedden éppen arról beszélt a képviselőknek, hogy a megállapodás értelmében létrejött szerb önkormányzatok közösségének nem lesz végrehajtói hatalma.

Belgrád és Pristina kapcsolata 2008 óta nem rendeződött; Koszovó akkor egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ám ezt Szerbia azóta sem hajlandó elismerni. A világon több mint száz ország szerint független államnak számít az egykori szerb tartomány, ugyanakkor öt uniós tagállam - Szlovákia, Románia, Görögország, Ciprus és Spanyolország -, valamint Kína és Oroszország szerint sem önálló államról van szó.