Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Három görög szigeten hoznak létre uniós hotspotokat

2015.09.24. 18:17

Három uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központot, hotspotot hoz létre Görögország október végéig a menekülthullám első vonalába eső, égei-tengeri Leszbosz, Kósz és Lérosz szigetén, jelentették be a görög hatóságok.

Az európai uniós vezetők szerdai brüsszeli csúcstalálkozójukon ragaszkodtak ahhoz, hogy sürgősséggel hozzanak létre ilyen szervezeteket az EU külső határán, Görögországban és Olaszországban, hogy tartósan ellenőrzés alatt tarthassák a menekültáradatot. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke november végét nevezte meg a hotspotok létrehozása végső határidejének, írja az MTI.

A görög hatóságok komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy ezek a központok októberben megnyíljanak. Leszboszon egy központ augusztus vége óta már részlegesen működik, digitális ujjlenyomatot vesznek az újonnan érkezőktől.

Az EU eredetileg azt szerette volna, ha Pireuszban, Athén kikötőjében nyitnak ilyen hotspotot, de tekintettel a Törökországgal szemben fekvő szigetek sokaságára, ahonnan számos menedékkérő érkezik, Görögország elérte, hogy szétosszák a hotspotokat. Pireuszban egy olyan központ lesz, aminek a koordinálás lesz a feladata.

A görög hotspotok munkájának segítésére az illetékes európai intézmények – a Frontex, az EU határőrizeti szerve, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) és a közös rendőri szervezet, az Europol – pótlólagos szakértőket küldenek majd a helyszínre. Az EU külső határának megerősített ellenőrzésének fejében Görögországtól és Olaszországtól a partner országok átvesznek összesen 160 ezer menekültet, akiket az Európai Unió más részein helyeznek el.  • Vennék
  • Hírek