Lujza
-2 °C
13 °C

Orosz bombázás lesz Szíriában, ha nem tudnak megállapodni az amerikaiakkal

2015.09.24. 11:24 Módosítva: 2015.09.24. 12:16

Vlagyimir Putyinhoz közeli források szerint orosz légicsapások lesznek Szíriában, ha nem sikerül megállapodniuk az USA-val - írja a Bloomberg alapján a Reuters

Oroszország az utóbbi időben fokozta katonai jelenlétét Szíriában, és haderőket küldött régi szövetségese, az Aszad-kormány támogatására, a nyugati hatalmak viszont az Aszad-ellenes lázadók oldalán szálltak be a harcba. 

Egy orosz diplomáciai forrásból azt tudta meg szerdán a Reuters, hogy Moszkvában növekvő esélyét látják egy Szíriát érintő nemzetközi megállapodásnak, amely segíthet lezárni az öt éve húzódó véres polgárháborút. Viszont Putyin ezt úgy képzelné el, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei beleegyeznek az orosz irányba, vagyis hogy ők irányíthassák az iráni és a szír hadsereggel közösen az Iszlám Állam elleni küzdelmet.

A Bloombergnek egy harmadik forrás is megszólalt, aki szerint Putyin új stratégiája, hogy párhuzamosan futtatná a katonai akciót egy Aszadtól távolodó politikai fordulattal, mivel ez az Egyesült Államok egyik fő elvárása. Az oroszok állítólag már el is juttatták az USA-nak a tervüket, de az amerikaiak még nem válaszoltak, ami feszélyezi Putyint, ezért akár egyedül is kész megkezdeni a légicsapásokat.