Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Petárdával várták a menekülteket Finnországban

2015.09.25. 14:27

Kürtöket fújó, petárdákat dobáló tüntetők fogadták a Helsinki mellett lévő menekültközpontba busszal szállított migránsokat; legalább egy tiltakozó a Ku Klux Klán fehér csuháját és kámzsáját viselte, írja az MTI a YLE finn állami hírcsatorna híre alapján.

A negyven migránst szállító buszt kb. negyven tüntető fogadta a központ bejáratától nem messze. Egyelőre nem tudni, hogy a finn hatóságok bárkit is előállítottak volna a tüntetők közül. A finn kormány elítélte a tüntetők viselkedését. A kormánykoalíció három pártja - köztük az EU-szkeptikus, szigorúbb bevándorlási törvényeket támogató A finnek párt - közös közleményben úgy foglalt állást, hogy Finnország "nyitott és toleráns ország", és a lakosság "pozitívan áll a bevándorlókhoz".

Közben mintegy ötszáz ember formált élő láncot az észak-finnországi Tornio határvárosban szombaton, hogy tiltakozzon a Svédországból érkező bevándorlók ellen. Az északi országba az idén várhatóan harmincezer menedékkérő érkezik, míg tavaly 3651-en kértek menekültstátust.