Szijjártó a BBC-n ostorozta a nemzetközi médiát

2015.09.25. 07:24
A magyar külügyminiszter szerint a nemzetközi média egyoldalúan mutatja be a migrációs válsággal kapcsolatos magyarországi eseményeket és intézkedéseket.

A külgazdasági és külügyminiszter a BBC HardTalk című műsorában a röszkei határátkelőnél lezajlott incidensről elmondta: a magyar rendőröket egy másik ország területéről órákon keresztül dobálták kövekkel, betondarabokkal, magyar rendőröknek okozva sérüléseket, és a rendőrség csak ezután használt vízágyút és könnygázt.

„A riportokban azonban csak az szerepel, hogy a magyar rendőrök könnygázt vetettek be, de az nem, hogy miért (...). Úgy gondolom, hogy ez nagyon-nagyon inkorrekt (magatartás) Magyarországgal szemben„ – idézte Szijjártó Péter mondatait az MTI.

A miniszter egyértelműen úgy érzi, hogy Magyarország ellen nemzetközi médiakampány folyik.

Arra a riporteri felvetésre, hogy Werner Faymann osztrák kancellár kijelentése szerint „a kontinens legsötétebb korszakának emlékét idézte”, amikor menekülteket vonatra helyeztek abban a hitben hagyva, hogy „teljesen máshova” fognak majd utazni, Szijjártó Péter azt mondta: ez is nagyon igazságtalan volt.

A magyar külügyminiszter szerint olyan emberekről volt szó, akik megszállták Budapest legfontosabb pályaudvarát és egyéb fővárosi közterületeket, jóllehet ha a menekülteket fogadó központokba mennek, ott ivóvizet, élelmet, orvosi ellátást kaptak volna.

A Szerbia felől érkezők menedékjogi kérelmeinek magyarországi elbírálását kritizáló véleményekről Szijjártó Péter azt mondta:

Szerbia biztonságos ország, ahol senkinek az élete nincs veszélyben.

Igennel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy Magyarország ezt önállóan eldöntheti-e. A külügyminiszter hangsúlyozta: Szerbia EU-tagjelölt ország, és az Európai Unió nyilvánvalóan nem folytatna csatlakozási tárgyalásokat olyan országgal, amelyik nem biztonságos.

Szijjártó Péter visszautasította a magyar kormány menekültügyi politikájának olyan értelmezését, amely szerint Magyarország csak a keresztény menekülteket látja szívesen, a muszlimokat viszont fenyegetésként kezeli. „Ez egyszerűen nem igaz (...). Ha valaki menekült, annak menedéket nyújtunk, de a döntést nem érzelmi alapon hozzuk meg, hanem tények alapján” – hangsúlyozta. Hozzátette: Magyarország gazdasági migránsokat nem tud fogadni.  • Hírek
  • Hírek