Vencel
15 °C
23 °C

Valamire készülnek Luhanszkban

000 Par8120285
2015.09.25. 06:39

A kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták Luhanszk megye elhagyására utasították a körzetben tevékenykedő ENSZ-ügynökségeket, közölte a világszervezet főtitkárának egyik helyettese.

„Aggodalommal töltenek el a hírek, amelyek szerint a kelet-ukrajnai de facto hatóságok a műveletek megszakítására és a körzet pénteki, szeptember 25-i elhagyására utasították az ENSZ-ügynökségeket” – mondta Stephen O'Brien.

Szombatig számos nemzetközi nem kormányzati szervezetnek (NGO) is el kell hagynia Luhanszk megyét.

Bár O'Brien nem nevesítette az érintett NGO-kat, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy bezárták a csoport luhanszki irodáját.

„A donyecki de facto hatóságoknak az ENSZ jövőbeni műveleteire vonatkozó döntése még függőben van, az ENSZ-ügynökségeknek ezért minden tevékenysége fel lett függesztve” – mondta O'Brien, hozzátéve, hogy a nemzetközi NGO-k akkreditációjának és regisztrációjának helyzete rendkívül aggasztó a Luhanszkhoz hasonlóan a Moszkva-párti szakadárok uralma alatt álló Donyeck megyében.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, elég ritka, hogy egy országban a tevékenységük felfüggesztésére utasítják az ENSZ ügynökségeit.

Az önkényesen kikiáltott Luhanszki Népköztársaság hatóságai néhány nappal ezelőtt azzal vádolták meg az Orvosok Határok Nélkült és a vöröskeresztet, hogy illegálisan gyógyszereket tárolnak a körzetben. A két szervezet ezt tagadta.

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta csaknem nyolcezer ember halt meg az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban.

Borítókép: oroszpárti fegyveresek által őrzött ellenőrzőpont Luhanszkban (2015.03.13.) AFP / John Macdougall