Nándor
3 °C
16 °C

Vége a szesztilalomnak: 120 év után lehet alkoholt kapni egy brit városban

2015.10.01. 13:54

 Birmingham elővárosában, a 25 ezer lakosú Bournville-ben 120 éves hagyomány tört meg: mostantól lehet alkoholt árusítani, elsőként egy újságosnál vásárolhatnak bort és sört. 

Az újságárus reméli, hogy szeszes italok árusításával megmentheti hét éve alapított, jelenleg a túlélésért küszködő üzletét, amelynek forgalmát eddig hasztalan próbálta fellendíteni gyümölcs és zöldség árusításával. Ezeket senki sem kereste, de sokan jelezték neki, hogy szívesen vásárolnának egy doboz sört vagy egy üveg bort.

Az évszázados alkoholtilalom a település alapításának idejére nyúlik vissza. Bournville-t az 1890-es évek elején alapította George Cadbury, a világhírű csokoládémárka atyja a gyárában dolgozó munkások számára. Mivel Cadbury kvéker vallású volt, tartózkodott az alkohol fogyasztásától, és absztinenciára kötelezte munkásait is, így a városban soha nem is nyílt italbolt.

Lynda Clinton birminghami tanácsnok elismerte, hogy vannak, akiket aggaszt az antiszociális viselkedés, a bűncselekmények és a garázdaság lehetősége, valamint az, hogy Bournville elveszítheti egyedülálló jellegét, a rendőrség azonban nem emelt kifogást, és a döntést meghozó tanácsülésen a jelenlévő lakosok többsége is tilalom feloldása mellett szavazott.

Rob Sealey, a helyi városi tanács tagja mindazonáltal katasztrofálisnak nevezte a döntést, amely szerinte "szembemegy 120 év történelmével".15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft