Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

2 millió eurót találtak egy Magyarországra tartó Audiban Franciaországban

2015.10.02. 18:41

Több mint 1,9 millió euró értékben több ezer euróbankjegyet találtak egy Spanyolországból Magyarországra tartó autós gépkocsijában elrejtve a franciaországi Perthusnál - közölte MTI. Az Audiban egyedül utazó 31 éves vállalkozót az spanyol határ közelében, az A9-es autópálya Perthus-i díjfizető kapujánál szombaton ellenőrizték a francia vámőrök.

A magát magyarnak mondó, de svéd okmányokkal rendelkező autós Spanyolországból tartott Magyarországra, ahol állandó jelleggel él.

A férfit őrizetbe vették, 10 ezer euró feletti készpénz bejelentési kötelezettségének elmulasztásával, valamint vámügyi pénzmosással és bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosással gyanúsítják a francia hatóságok.

Az ellenőrzés során a vámhatóság 1 918 460 millió eurót talált a gépkocsi csomagtartójában, a hátsó lámpákat lefedő szövetanyag mögött és a pótkerék helyén. Az összeg kétharmada annak, amit tavaly egész évben foglaltak le a spanyol-francia határon a vámellenőrök.

A pénz egy átlátszó nejlonzacskóban és utazótáskában volt, amik 68 darab ötszáz eurós, 230 darab kétszáz eurós, 697 darab százeurós, 29 732 ötveneurós, 14 058 húszeurós és 100 darab tízeurós bankjegyet tartalmaztak.

Mindenki, aki a Franciaországba való belépéskor vagy az országból való kilépéskor 10 ezer eurónál nagyobb összegű készpénzt tart magánál, köteles azt bejelenteni a vámhivatalban. Az intézkedés a pénzmosás, az adóelkerülés és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására szolgál. A tavalyi év során 64 millió eurót foglalt le a francia vámhivatal bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt.