Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kérjen füvet a postahivataltól!

2015.10.02. 12:17

Két külföldi érdekeltségű uruguayi vállalkozás megkapta a szükséges engedélyeket, ennek eredményeképpen nyolc hónapon belül legálisan lehet vásárolni kannabiszt a gyógyszertárakban, közölte csütörtökön Montevideóban Juan Andrés Roballo, droghatóság vezetője.

Az Uruguayban élő, regisztrált fogyasztók havonta legfeljebb 40 gramm kannabiszt vásárolhatnak, a szert kizárólag gyógyszertárakban lehet eladni. Grammonkénti ára a becslések szerint valamivel egy dollár fölött, írta az MTI.

A tervek szerint évente összesen két tonna marihuánát termelnek az ültetvényeken, de az állampolgárok és a külföldi nemzetiségű állandó lakosok is vállalkozhatnak marihuána termesztésre. Fejenként hat növény nevelésére kérhetnek engedélyt, amelyet a postahivatalokban lehet igényelni. A saját fogyasztásra termelők 480 grammnyi "füvet" használhatnak fel évente.

Az országban 2013-ban fogadták el az akkori elnök, José Mujica kormányának kezdeményezésére a törvényt, amely legalizálta a marihuána termelését, eladását és fogyasztását. Ezzel a dél-amerikai ország lett az első a világon, ahol a teljes marihuána-előállítási és -értékesítési lánc törvényessé vált. Mujica korábban elmondta, a cél elsősorban a drogkereskedelemből élők elleni fellépés, de hívei szerint segíthet a kemény drogot fogyasztók számának csökkentésében is. A szabályozást ugyanakkor bírálta az ellenzék, számos egészségügyi szakember és a gyógyszer-kereskedelmi ágazat.

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (INCB) aggodalommal figyelte a marihuána rekreációs célra való engedélyezését az amerikai kontinensen. Álláspontja szerint az ilyen legalizálás ellentétes az 1961-es Egységes Kábítószer-egyezmény rendelkezéseivel. Az egyezmény - amelynek Uruguay is részese - kizárólag orvosi és tudományos célokra engedélyezi a kannabisz használatát.