Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Büntetésből megerőszakoltak egy szülésznőt a tálibok

2015.10.02. 11:43

Az Amnesty International jelentése szerint súlyos bűncselekményeket követtek el a tálibok az alatt a néhány nap alatt, amíg megszállva tartották az észak-afganisztáni Kunduz városát.

A nemzetközi jogvédő szervezet szemtanúkra és polgárjogi aktivistákra hivatkozva azt írja, hogy a tálibok pillanatok alatt rémuralmat vezettek be:

  • meggyilkolták az afgán rendőrök és katonák családtagjait, köztük gyerekeket,
  • csoportosan megerőszakoltak egy szülésznőt a munkája miatt, majd egy kolléganőjével együtt meggyilkolták.

Ahogy azt megírtuk, a tálibok hétfőn fél nap alatt elfoglalták az ország egyik legnagyobb és leggazdagabb városát, Kunduzt, aminek azonban fontosabb területeit végül csütörtökre visszafoglalták a kormányerők. A táliboknak sikerült elfoglalniuk a börtönt is, ahonnan kiszabadítottak 500 rabot, köztük 144 tálib harcost is. Az eddigi jelentések szerint 49-en vesztették életüket, 330-an pedig megsebesültek a harcok során.

Kunduz elvesztésének szimbolikus jelentősége is volt, hiszen az afgán kormányerők egyik legnagyobb vereségüket szenvedték el a tálibok rezsimének 2001-es megdöntése óta. A tálibok különösen vérszemet kaptak, miután tavaly év végén hivatalosan véget ért a nemzetközi misszió Afganisztánban, az ott maradt nagyjából 13 ezer külföldi katona pedig elsősorban kiképző és tanácsadói feladatokat lát el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport