Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Büntetésből megerőszakoltak egy szülésznőt a tálibok

2015.10.02. 11:43

Az Amnesty International jelentése szerint súlyos bűncselekményeket követtek el a tálibok az alatt a néhány nap alatt, amíg megszállva tartották az észak-afganisztáni Kunduz városát.

A nemzetközi jogvédő szervezet szemtanúkra és polgárjogi aktivistákra hivatkozva azt írja, hogy a tálibok pillanatok alatt rémuralmat vezettek be:

  • meggyilkolták az afgán rendőrök és katonák családtagjait, köztük gyerekeket,
  • csoportosan megerőszakoltak egy szülésznőt a munkája miatt, majd egy kolléganőjével együtt meggyilkolták.

Ahogy azt megírtuk, a tálibok hétfőn fél nap alatt elfoglalták az ország egyik legnagyobb és leggazdagabb városát, Kunduzt, aminek azonban fontosabb területeit végül csütörtökre visszafoglalták a kormányerők. A táliboknak sikerült elfoglalniuk a börtönt is, ahonnan kiszabadítottak 500 rabot, köztük 144 tálib harcost is. Az eddigi jelentések szerint 49-en vesztették életüket, 330-an pedig megsebesültek a harcok során.

Kunduz elvesztésének szimbolikus jelentősége is volt, hiszen az afgán kormányerők egyik legnagyobb vereségüket szenvedték el a tálibok rezsimének 2001-es megdöntése óta. A tálibok különösen vérszemet kaptak, miután tavaly év végén hivatalosan véget ért a nemzetközi misszió Afganisztánban, az ott maradt nagyjából 13 ezer külföldi katona pedig elsősorban kiképző és tanácsadói feladatokat lát el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?